« Όπως το κυκλοφοριακό χάος που δημιουργείτε κάθε πρωί, αλλά και οι βρωμιές από τις αφίσες που μπαίνουν ακόμα και στην είσοδο του Αγ. Φραγκίσκου δείχνουν, η αναμονή συμμόρφωσης είναι μάταιη. Το αστείο είναι πως τα φορτηγά μεταφέρουν εμπορεύματα προς πώληση σε αυτούς ακριβώς που εμποδίζουν να ψωνίσουν… Καθήκον της δημοτικής αρχής δεν είναι να περιμένει τις συνήθειες μας να αλλάξουν, καθήκον της είναι να κάνει αυτά που πρέπει.» 

Για μία ακόμα φορά νιώθω την ανάγκη να χρησιμοποιήσω τα παραπάνω λόγια, καθώς μπορεί να υπάρχουν συμπολίτες που θεωρούν πως τους αφορούν προσωπικά. Αν και ευνόητο, σπεύδω να διευκρινίσω ότι τα σχόλια και οι παρατηρήσεις της στήλης δεν απευθύνονται σε συγκεκριμένα άτομα μιας και σκοπός της είναι η συμβολή (με τις όποιες δυνάμεις έχει ο γραπτός λόγος) στην γενικότερη πρόοδο της κοινωνίας μας. Απευθύνεται στους άρχοντες, τους προύχοντες της πολιτείας μας που κάθε τέσσερα χρόνια διεκδικούν την ψήφο μας για να κάνουν και αυτοί με τη σειρά τους την καλή προσπάθεια να προοδεύσει ο τόπος μας. Εκεί λοιπόν απευθύνονται τα (οφείλω να παραδεχτώ) μερικές φορές καυστικά σχόλια, οι παρατηρήσεις και οι παραινέσεις της στήλης  προσπαθώντας να επηρεάσουν καταστάσεις στην κατεύθυνση που εγώ θεωρώ θετική. Οφείλω επίσης να διευκρινίσω πως για την παραγωγή τους χρησιμοποιώ τη δική μου και μόνο τη δική μου κοινή λογική. Μιας και φτάσαμε στην κοινή λογική δεν μπορώ να μην παρατηρήσω πως κάποιος μπορεί να ενοχλείται από την φωτογραφία της υλοποίησης του αιτήματος του (που θα την δουν σχετικά λίγοι), ενώ διόλου δεν ενοχλείται όταν το βλέπουν live οι χιλιάδες άνθρωποι που περνούν καθημερινά από εκεί.

Την Πέμπτη 4/9/2008 το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ φιλοξενεί τον τότε υπουργό Ναυτιλίας και Νήσων Γιώργο Βουλγαράκη ο οποίος κατηγορείτο για «νόμιμη» φοροαποφυγή, φοροδιαφυγή πείτε το όπως θέλετε, μέσω υπεράκτιων εταιριών. Εκεί για πρώτη φορά διατυπώθηκε το ευφυολόγημα «ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό». Τρεις μέρες μετά, την Κυριακή 7/9/2008 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ερωτούμενος σχετικά κάλυψε τον υπουργό του αποφεύγοντας να απαντήσει. Το ότι την επόμενη χρονιά, στην τελευταία του παρουσία σαν πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είπε ότι «Δεν έχω κανένα πρόβλημα να το επαναλάβω: Ήταν λάθος μου, δικό μου λάθος. Έκανα λάθος πέρσι», δεν διόρθωσε τα πράγματα: ο Κώστας Καραμανλής είχε χάσει το ηθικό πλεονέκτημα. 

Τελικά το νόημα δεν είναι να αντιδικούμε μεταξύ μας, αλλά να δούμε πως θα κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Το πρόβλημα του Ρεθέμνους λέγεται κυκλοφοριακό, αλλά στην ουσία του είναι πρόβλημα ανυπαρξίας θέσεων στάθμευσης που σε συνδυασμό με την κακή μας νοοτροπία δημιουργεί συνεχώς δυσκολίες στην κυκλοφορία των οχημάτων. Αν θέλουμε όλοι να έχουμε το «πριβέ» μας πάρκινγκ…   

  • Ο Κώστας Ν. Πολυχρονάκης είναι Director of Operations

www.polefl.gr
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook