Η ίδρυση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας συνδράμει στην επίλυση του μείζονος προβλήματος

Η ανάγκη για να κατατεθούν σοβαρές προτάσεις και να δοθούν λύσεις στο μείζον θέμα της υπογεννητικότητας που μαστίζει τη χώρα μας, οδήγησε το 2015 στην ίδρυση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας HOPEgenesis.

Στόχος του οργανισμού είναι η μεταβολή του κλίματος της υπογεννητικότητας, με την ανάληψη της οικονομικής στήριξης των γυναικών που κατοικούν σε ακριτικά νησιά και απομονωμένες περιοχές της χώρας και επιθυμούν να τεκνοποιήσουν ή κυοφορούν ήδη. Ιδρυτής και πρόεδρος της HOPEgenesis είναι ο Δρ. Στέφανος Χανδακάς, MD, MBA,PhD, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Ενδοσκοπικός Χειρουργός.

Για να είναι πιο αποτελεσματική η δράση της, η HOPEgenesis έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, προκειμένου να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες. Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι 15 έμπειροι επαγγελματίες από τομείς όπως η ιατρική περίθαλψη, η επικοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης, η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, το μάρκετινγκ και ο πολιτισμός.

Η ομάδα υποστηρίζεται από γυναικολόγους, νοσηλευτές, μαίες, διοικητικό προσωπικό και εθελοντές, που όλοι μοιράζονται τους ίδιους στόχους και όραμα με τη HOPEgenesis. Επί του παρόντος 57 εθελοντές είναι ενεργοί, οι οποίοι συμμετέχουν στην καθημερινή λειτουργία και ανάπτυξη του οργανισμού. Σε λιγότερο από ένα χρόνο περισσότερα από 1000 άτομα έχουν ενταχθεί στη HOPEgenesis ως φίλοι. Η υποστήριξή τους υπήρξε καθοριστική για την ίδρυση του οργανισμού, με τον οποίο ήδη συνεργάζονται πάνω από 50 μεγάλες ελληνικές εταιρείες.

Η Τιμητική Επιτροπή των Μεντόρων αποτελείται από 10 εξέχουσες προσωπικότητες (μεταξύ των οποίων η Πρύτανης Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, πρέσβειρα καλής θέλησης της Unicef στην Ελλάδα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος Β, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος)  που έχουν πολύχρονη εμπειρία στην παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. Επιπλέον, δημιουργήθηκε ένα Επιστημονικό Συμβούλιο, που αποτελείται από 9 διακεκριμένους επιστήμονες από τον τομέα της ιατρικής.

Η Ιατρική Ομάδα αποτελείται από 12 γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται σε 5 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Η HOPEgenesis έχει ενεργή παρουσία σε 28 νησιά που είχαν ελάχιστες ή μηδενικές γεννήσεις από το 2015 και σχεδιάζει την επέκτασή της σε 27 νέες περιοχές το 2018. Συνεργάζεται με Ιατρικά Κέντρα-Μαιευτήρια στις πόλεις: Αθήνα, Ρόδος, Βόλος, Χίος και Σύρος. Μεταξύ των στόχων της για το 2018 είναι η είσοδος και ηπειρωτικών περιοχών στο πρόγραμμα, η επέκταση των δράσεών της σε ΗΠΑ και Αυστραλία, μελέτες για τις κοινωνικές πτυχές  της υπογεννητικότητας και της ερήμωσης των ακριτικών περιοχών, όπως και για τις επιπτώσεις της υπογεννητικότητας στο ασφαλιστικό.

Ως προς τους μακροπρόθεσμους στόχους της HOPEgenesis, αυτοί επικεντρώνονται στην στενή συνεργασία με την ΕΕ και τις ελληνικές αρχές για την δημιουργία μιας στρατηγικής που θα επιτρέψει την αντιστροφή του αρνητικού προσήμου των γεννήσεων που υπάρχει σήμερα. Σημαντικό ρόλο θεωρούν οι άνθρωποι του οργανισμού ότι μπορεί να παίξει για την ανάπτυξή του η εκκλησία, γι’ αυτό και ο πρόεδρος, Στέφανος Χανδακάς, μαζί με το μέλος της Διεθνούς Επιτροπής, Ιωάννη Χορόζογλου, επισκέφτηκαν τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος ανέλαβε να ενημερώσει για την δράση της HOPEgenesis όλες τις μητροπόλεις. 

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook