Ο Χούλιο Ρομέρο πέρασε βιαστικά μέσα από το πλήθος των συγκεντρωμένων, ενώ ο Μαδούρο θριαμβολογούσε από το βήμα για τις επικείμενες εκλογές.

Ο 42χρονος Ρομέρο τακτοποίησε τις γάζες στο στομάχι του, που καλύπτουν το τραύμα που δέχτηκε όταν ένοπλοι του έκλεψαν το ταξί και τον μοναδικό τρόπο να βγάλει τα προς το ζην. Δεν είχε όρεξη και πρόθεση να πανηγυρίσει, ούτε είχε πάει στην ομιλία του προέδρου για να τον υποστηρίξει.  Είχε πάει για να βρει φαγητό.

Η χώρα του έχει πληγεί από τον πληθωρισμό, την έλλειψη βασικών αγαθών, τροφίμων και φαρμάκων, η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί όπως και οι δείκτες μετανάστευσης.

Ωστόσο, στις εκλογές της Κυριακής, ο Βενεζουελάνος πρόεδρος, Νικολάς Μαδούρο, ελπίζει οι ψηφοφόροι να του χαρίσουν άλλη μια εξαετία στον προεδρικό θώκο για να ηγηθεί της -άλλοτε κραταιάς- νοτιοαμερικανικής χώρας που έχει οδηγήσει όμως στην καταστροφή, όπως υποστηρίζουν οι εσωτερικοί και διεθνείς αντίπαλοί του.

“Είμαι έτοιμος για τη μάχη, έτοιμος να γράψουμε ιστορία”, είπε ο 55χρονος πολιτικός στην πιο πρόσφατη ομιλία του στο Καράκας την Πέμπτη, όπου συνοδευόταν από τον Αργεντινό σταρ του ποδοσφαίρου, Ντιέγκο Μαραντόνα, και φορούσε μια μπλούζα με την εικόνα του Ούγκο Τσάβεζ.

“Θα είναι μια μεγάλη νίκη, που θα μας δώσει μια καλύτερη Βενεζουέλα”, επέμεινε ο Μαδούρο.

Πολλοί όμως σε αυτήν τη χώρα αμφιβάλλουν για τη νομιμότητα αυτών των εκλογών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που δεν θα συμμετάσχουν στις εκλογές, πρόκειται να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία που χαρακτηρίζουν ως “ψευδή”, ενώ οι γειτονικές χώρες της Βραζιλίας, της Κολομβίας και του Μεξικού θεωρούν παράνομες τις εκλογές. Νωρίτερα, αυτόν τον μήνα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, εξαπέλυσε πυρά κάνοντας λόγο για “ψεύτικες εκλογές” που θα έχουν “ψεύτικο αποτέλεσμα”.

Ο Μαδούρο έχει καταφέρει να συσπειρώσει το τελευταίο διάστημα τους οπαδούς του, προκειμένου να εξασφαλίσει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή. Ο Μάικλ Πίνια, ένας 27χρονος υπάλληλος σε ταξιδιωτική εταιρεία που συμμετείχε σε μια από τις καμπάνιες του Μαδούρο, λέει: “Η κατάσταση είναι δύσκολη – είμαι ξεκάθαρος γι’ αυτό. Αλλά η κυβέρνηση βοηθά όσους έχουν ανάγκη”.

Ωστόσο, κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι η μοναδική λύση για τη χώρα δεν είναι ο Μαδούρο, αλλά βρίσκεται στα… πόδια τους. Ο Τόμας Παέζ, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καράκας, εκτιμά ότι περίπου 1,3 εκατομμύριο Βενεζουελάνοι έχουν μεταναστεύσει από το 2015 εξαιτίας της οικονομικής εξαθλίωσης και της ανασφάλειας.

“Πάρτε εμένα για παράδειγμα. Είμαι καθηγητής πανεπιστημίου και ο μισθός που παίρνω κυμαίνεται μεταξύ των πέντε και επτά δολαρίων τον μήνα. Για να είμαι ειλικρινής, είναι ανεξήγητος ο τρόπος που η κυβέρνηση Μαδούρο έχει μεταμορφώσει τον πλούτο σε φτώχεια και μιζέρια”.

“Εάν ο Μαδούρο νικήσει, και δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα το πετύχει, η μετανάστευση θα αυξηθεί επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις γειτονικές χώρες”, σημειώνει ο καθηγητής Κοινωνιολογίας.

Ο πληθωρισμός της Βενεζουέλας είναι ήδη ο χειρότερος στον κόσμο και αναμένεται να φτάσει στο 13.000% φέτος. Τα μαγαζιά έχουν αδειάσει και οι άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό. Οι πιο τολμηροί, και όσοι έχουν βάλει στην άκρη κάποια χρήματα, αναζητούν καλύτερο μέλλον στις γειτονικές χώρες.

“Τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά από τότε που πέθανε ο Τσάβεζ. Τώρα έχουμε απόλυτη κρίση και εμείς προσπαθούμε να μεταναστεύσουμε από την κρίση”, είπε ο Αλέξις Ρίβας, ένας 41χρονος Βενεζουελάνος που πέρασε πρόσφατα τα σύνορα με τη Βραζιλία.

“Όχι, δεν θέλω να επιστρέψω στη χώρα, τουλάχιστον όσο ο Μαδούρο είναι στην εξουσία”, πρόσθεσε ο πατέρας τριών παιδιών.

Ένας άλλος Βενεζουελάνος, ο Αλί Μιλάν, που επέλεξε και αυτός τη φυγή, γέλασε ειρωνικά όταν ρωτήθηκε για την αλλαγή που θα φέρει η επανεκλογή του Μαδούρο την Κυριακή. “Ο Μαδούρο λέει ότι ο λαός περνά καλά. Έτσι μάλλον θα φαίνονται τα πράγματα, από τη θέση που έχει”, είπε ο 41χρονος που πέρασε και αυτός στη Βραζιλία.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook