Το περιστατικό είχε προκαλέσει σάλο στα social media τον περασμένο μήνα – Αφροαμερικανοί συνελήφθησαν σε καφέ της αλυσίδας επειδή απλώς… περίμεναν!

Σε σημαντικές αλλαγές στην πολιτική της προχώρησε η δημοφιλής αλυσίδα καφετεριών Starbucks, μετά τον σάλο που προκλήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα, όταν δύο Αφροαμερικανοί συνελήφθησαν από την αστυνομία επειδή απλώς περίμεναν σε ένα τραπέζι χωρίς να έχουν παραγγείλει. 

Το περιστατικό είχε σημειωθεί σε ένα καφέ της αλυσίδας στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Η σύλληψη των δύο ανδρών είχε καταγραφεί καρέ-καρέ σε βίντεο, με το επίμαχο κλιπ να γίνεται viral και να αποδεικνύει ότι οι δύο Αφροαμερικανοί όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα που να δικαιολογεί τη σύλληψή τους, αλλά ούτε καν αντιστάθηκαν στη βίαιη απομάκρυνσή τους από το κατάστημα.

Η διοίκηση της αλυσίδας είχε δεσμευτεί τότε πως θα προχωρούσε σε αλλαγές στην πολιτική της, ώστε παρόμοια περιστατικά διακρίσεων να εκλείψουν στο μέλλον. Τηρώντας τη δέσμευσή τους, τα Starbucks έδωσαν πρόσφατα οδηγίες σε όλους του υπαλλήλους τους παγκοσμίως να επιτρέπουν σε οποιοδήποτε άτομο μπαίνει στον χώρο του καφέ να χρησιμοποιεί την τουαλέτα και τους δημόσιους χώρους, ανεξάρτητα από το αν έχει παραγγείλει ή όχι.

Η νέα πολιτική, η οποία ανακοινώθηκε μέσω email σε όλα τα καταστήματα αναφέρει ξεκάθαρα πως «οποιοδήποτε άτομο εισέρχεται στο καφέ, συμπεριλαμβανομένης της αυλής, του χώρου των τραπεζιών και της τουαλέτας, θα θεωρείται πελάτης ανεξάρτητα από το αν έχει πραγματοποιήσει ή όχι κάποια αγορά». Στο παρελθόν, ήταν στο χέρι του προσωπικού αν θα επέτρεπαν σε κάποιον που δεν έχει παραγγείλει κάτι να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα ή να καθίσει στα τραπέζια. 

Το περιστατικό που άλλαξε την πολιτική των Starbucks

Στις 12 Απριλίου, δύο άνδρες, ο Rashon Nelson και ο Donte Robinsonοι μπήκαν στα Starbucks και κάθισαν σε ένα τραπέζι, προκειμένου να περιμένουν έναν φίλο τους. Μη θέλοντας να παραγγείλουν ώσπου να έρθει το άτομο που περίμεναν, κάθισαν για μερικά λεπτά στο τραπέζι και μετά από λίγο ένας από αυτούς ζήτησε να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα. 

Το προσωπικό της καφετέριας αρνήθηκε λέγοντας ότι η χρήση του μπάνιου περιορίζεται μόνο σε πελάτες και έτσι ο άνδρας επέστρεψε στη θέση του. Λίγη ώρα αργότερα, μια υπάλληλος ζήτησε από τους δύο Αφροαμερικανούς να φύγουν, κάτι το οποίο αρνήθηκαν αφού αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι.

Η αντίδραση των υπαλλήλων του καταστήματος ήταν, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, να… καλέσουν την αστυνομία, παρά το γεγονός ότι οι δύο άνδρες προφανώς δεν συνιστούσαν απειλή για κανέναν. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν δύο αστυνομικοί που ζήτησαν από τους δύο αποσβολωμένους άνδρες να απομακρυνθούν, χωρίς ωστόσο να τους δίνουν την παραμικρή αιτιολογία. Εκείνοι προσπάθησαν να συζητήσουν με τους εκπροσώπους του νόμου για να δουν ποιο ήταν το πρόβλημα, ωστόσο μετά από λίγο κατέφθασαν… ενισχύσεις!

Τελικά έξι (!) αστυνομικοί φόρεσαν χειροπέδες στους δύο άνδρες και τους οδήγησαν στο τμήμα για… καταπάτηση ξένης ιδιοκτησίας.

Παρά το γεγονός ότι οι άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι λίγη ώρα μετά, το βίντεο της απαράδεκτης σύλληψης έκανε το γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας οργή σε χιλιάδες χρήστες των social media. Αρκετοί χαρακτήρισαν το περιστατικό «απαράδεκτο», λέγοντας ότι συνιστά «ρατσισμό στην πιο άσχημη μορφή του». Πολλές επίσης ήταν οι οι φωνές που ζητούσαν να γίνει μποϊκοτάζ στην γνωστή αλυσίδα καφετεριών, ώστε η διοίκηση της να καταλάβει ότι οι παρωχημένες πρακτικές της πρέπει να αλλάξουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη θύελλα αντιδράσεων, ο CEO των Starbucks ζήτησε συγγνώμη από τους δύο άνδρες και από τον κόσμο, εκφράζοντας μάλιστα την επιθυμία να ταξιδέψει αυτοπροσώπως στη Φιλαδέλφεια για να τους πει πόσο λυπάται πρόσωπο με πρόσωπο. 

Όπως ανέφερε, ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι πίσω από το συμβάν κρύβεται σίγουρα κάποια ρατσιστική νοοτροπία και δεσμεύτηκε να αλλάξει η πολιτική της εταιρείας, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook