Επιδεινώνεται η κατάσταση με το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη 

Ο πρώτος σοβαρός τραυματισμός καταγράφηκε στη Χαβάη καθώς το ηφαίστειο Κιλαουέα εξακολουθεί να εκρήγνυται και να εκτοξεύει λάβα. Ο άνδρας που τραυματίστηκε καθόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού του, όταν μία σφαίρα λάβας προσγειώθηκε πάνω του.

«Τον χτύπησε στο σαγόνι και διέλυσε τα πάντα στο πόδι του» δήλωσε εκπρόσωπος του δημάρχου της περιοχής. Όπως εξήγησε στο Reuters, αυτές οι «βόμβες» λάβας μπορεί να έχουν βάρος ακόμα και όσο ένα ψυγείο.

Η έκρηξη του ηφαιστείου Κιλαουέα στη Χαβάη άρχισε στις αρχές Μαΐου και η κατάσταση για τους κατοίκους επιδεινώνεται μέρα τη μέρα.

Το Σάββατο, σημαντικός παραλιακός δρόμος, που θα αποτελούσε τη βασική οδό διαφυγής για τους κατοίκους, παραλίγο να αποκλειστεί, κάτι που θα δυσχέραινε σημαντικά την εκκένωση της περιοχής.

Την ίδια ώρα, η πιθανότητα τα «ποτάμια» της λάβας να φτάσουν στον ωκεανό σημαίνει πως υπάρχει η απειλή να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα τοξικά αέρια, από τη χημική αντίδραση που προκαλείται από την επαφή της λάβας με το νερό. Κάποια από τα «ποτάμια» αυτά ενισχύθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων στης Χαβάης ανακοίνωσε πως ο ρυθμός των εκρήξεων αυξήθηκε ενώ τέσσερις ρωγμές ενώθηκαν κι έγιναν ένα μεγάλο ρήγμα. Το αποτέλεσμα είναι μια διαρκής ροή και εκτόξευση λάβας. Δύο τέτοια ποτάμια λάβας, από τις ρωγμές που ενώθηκαν, έγιναν μία ενιαία ροή σε απόσταση περίπου ενάμιση χιλιομέτρου από την ακτή.

Οι γεωλόγοι προειδοποιούν πως η συμπεριφορά της λάβας παραμένει απρόβλεπτη και απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους να συμμορφώνονται με όλες τις προειδοποιήσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Στην κορυφή του ηφαιστείου έγινε το βράδυ της Παρασκευής μία μεγάλη έκρηξη, η οποία εκτόξευσε σύννεφο ηφαιστειακών αερίων σε ύψος 3 χιλιομέτρων στον ουρανό. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους σε ορισμένες περιοχές του νησιού, ενώ σε πολλά σημεία έχουν ξεσπάσει φωτιές. Όπως σημειώνει το BBC, παρά τις ανησυχίες, πολλές τουριστικές δραστηριότητες εξακολουθούν να λειτουργούν, όπως και τα αεροδρόμια του νησιού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook