«Μην μπεις στη θάλασσα αν δεν περάσουν τρεις ώρες από το φαγητό», λένε οι μαμάδες κάθε καλοκαίρι, φωνάζουν τα παιδιά και ο συγκεκριμένος καβγάς επαναλαμβάνεται σε κάθε παραλία κάθε μέρα. Αλήθεια όμως πόσο επικίνδυνο είναι ένα παιδί να μπει στη θάλασσα αμέσως μετά το φαγητό;

Μάλλον καθόλου, καθώς η επικινδυνότητα του να κολυμπήσει κανείς μόλις έχει φάει δεν αποδεικνύεται. 

Παρά το γεγονός ότι οι γονείς πιστεύουν ότι αν το παιδί τους μπει στη θάλασσα ή στην πισίνα με γεμάτο στομάχι θα πνιγεί, η αλήθεια είναι ότι το μόνο που μπορεί να πάθει είναι κράμπα στο στομάχι, η οποία φυσικά δεν κάνει κανένα να πνιγεί. 

Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός μάλιστα, όσον αφορά το κολύμπι μετά το φαγητό, συνιστά απλά να περιμένει το παιδί να νιώσει άνετα, αφού φάει. Να «κατέβει» δηλαδή το φαγητό στο στομάχι του και μετά να μπει στο νερό. Αυτό φυσικά δεν παίρνει ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις ώρες. 

Αυτό που μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα αμέσως μετά το φαγητό σε κάθε περίπτωση είναι κράμπες, ναυτία και εμετό. Αυτό που συνίσταται επομένως είναι λίγη ξεκούραση πριν το παιδί επιστρέψει στο νερό. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook