Το Ευρωπαικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού συνεχίζει απο το περασμένο Σάββατο να εμφανίζει αλλαγή στο σκηνικό του καιρού για την Κρήτη κυρίως λόγω της ενίσχυσης του Βορείου ρεύματος στο Αιγαίο και της αποκατάστασης μιας ψυχρότερης αέριας μάζας στην ανώτερη ατμόσφαιρα – Η αλλαγή αυτή χαροποιεί ιδιαίτερα τον αγροτικό κόσμο του νησιού, αρκεί βέβαια να εκδηλωθεί ήπια, απαιτεί όμως μία ιδιαίτερη προσοχή για τον τουριστικό τομέα που σημειώνει διαρκή αύξηση 

Η πρόγνωση του μετεωρολόγου Μανώλη Λέκκα

Αποχωρώντας ο Μάης, και μαζί του η Άνοιξη, αναμένεται να  κάνει την έκπληξη της αλλαγής του καιρού. Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν μία εμμονή στην αλλαγή του καιρού ξεκινώντας σταδιακά και ήπια από την Πέμπτη στα δυτικά τμήματα του νησιού ενώ από την Παρασκευή θα επεκταθεί και ανατολικότερα και αναμένεται τα φαινόμενα, έστω και κατά περιόδους, να διατηρηθούν έως και την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Τα αίτια της αλλαγής του καιρού, τα οποία δικαιολογούν και την εμφάνιση των καιρικών φαινομένων στο νησί μας, είναι η επέκταση του Χαμηλού βαρομετρικού από την δυτική Μεσόγειο και ο συνδυασμός του με το πεδίο των Υψηλών πιέσεων της Ευρωπαϊκής Ηπείρου καθώς και η εισβολή μιας ψυχρότερης αέριας μάζας στην ανώτερη ατμόσφαιρα η οποία θα διατηρηθεί έως και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Με τα μέχρι τώρα προγνωστικά δεδομένα τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις και οι παροδικές βροχές περισσότερο στα βόρεια τμήματα του νησιού, η ενίσχυση των βορείων ανέμων (περισσότερο από την Κυριακή)  που αναμένεται  να προκαλέσει και υψηλότερο κυματισμό στη βόρεια παράκτια ζώνη και τέλος η αισθητή πτώση της θερμοκρασία και πάλι στα βόρεια τμήματα και ιδιαίτερα στα ορεινά.

Στα νότια τμήματα της Κρήτης τα φαινόμενα θα έχουν ασθενέστερη εμφάνιση με εξαίρεση τους βόρειους ανέμους οι οποίοι θα ενισχυθούν κατά τόπους ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει μεν αλλά θα σημειώνει υψηλότερες τιμές από τις βόρειες περιοχές του νησιού.

Η εκδήλωση των φαινομένων αναμένεται να εκδηλωθεί στα πλαίσια της Ανοιξιάτικης περιόδου που σημαίνει ότι οι βροχές θα έχουν παροδικό χαρακτήρα ενώ δεν αποκλείεται κατά τόπους να εμφανίζουν ένα πρόσκαιρο έντονο χαρακτήρα, ιδιαίτερα στις κεντρικές και δυτικές περιοχές της Κρήτης.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν είναι αρκετά για να επιβεβαιώσουν και την πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών καταιγίδων λόγω αναμενόμενης εποχικής αστάθειας,  κάτι το οποίο προφανώς δεν θα είναι και ότι καλύτερο κυρίως για αγροτικές καλλιέργειες. Ιδιαίτερη όμως προσοχή θα πρέπει να έχουν και οι περιπατητές ορεινών διαδρομών καθώς και εκείνοι που διέρχονται από φαράγγια του τόπου μας.

Οι Βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν περισσότερο την Κυριακή και Δευτέρα και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις βόρειες παραλίες του νησιού, κυρίως στα κεντρικά και δυτικά τμήματα, μιας και θα προκληθεί αρκετά υψηλός κυματισμός. Πάντως με τα έως τώρα δεδομένα δεν αναμένεται να δημιουργηθεί ιδιαίτερο πρόβλημα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες του νησιού.   

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σταδιακά από την Παρασκευή σε χαμηλότερα επίπεδα, κυρίως στα βόρεια τμήματα του νησιού, ενώ λίγο υψηλότερες τιμές θα διατηρήσει στα νότια τμήματα.

Ιδιαίτερα μεγάλη σημασία θα έχουν τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα των επόμενων ημερών τα οποία θα δώσουν πολύ καλύτερη εικόνα της αναμενόμενης αυτής αλλαγής του καιρού, από την επιβεβαίωση της έως και την πιθανότητα της κατά τόπους ενίσχυσης των φαινομένων.

Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος, MSc
www.meteocrete.gr
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook