Σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα φαίνεται πως εξελίσσονται όσο περνά ο καιρός η αιρετή περιφερειακή Αρχή Κρήτης υπό τον αιρετό περιφερειάρχη και η κρατική περιφερειακή Διοίκηση υπό τον Θανάση Καρούντζο, ενώ είναι ενδεικτικό πως η διαφαινόμενη διαμάχη δεν αφορά μονάχα στο κομμάτι των αρμοδιοτήτων και το ποιος θα έχει το πάνω χέρι, αλλά ακόμη και σε αυτή καθαυτή τη \”στέγη\” των δύο νέων θεσμών, με την πλευρά της αιρετής Περιφέρειας να καλεί ευθέως πλέον την κρατική Διοίκηση να εγκαταλείψει τα γραφεία της πλατείας Κουντουριώτη.

Αυτό το ψυχροπολεμικό κλίμα αρχίζει και διαμορφώνεται αργά και σταθερά ανάμεσα στους δύο νέους θεσμούς που έφερε ο \”Καλλικράτης\” στη ζωή μας. Γιατί μπορεί επισήμως οι δύο \”τιμονιέρηδες\” της δημόσιας διοίκησης στο νησί, ο ένας αιρετός και ο άλλος διορισμένος από το κεντρικό κράτος, να περιορίζονται επί του παρόντος τουλάχιστον σε εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις, στο παρασκήνιο όμως επικρατεί πανδαιμόνιο, όπως προκύπτει είτε μέσω διαρροών, είτε μέσων ατόμων του ευρύτερου περιβάλλοντος, είτε μέσω συνεργατών των δύο αυτοδιοικητικών. Μια διαμάχη εξουσιών και αρμοδιοτήτων. 

Για αυτή τη σύγκρουση κάποιοι, για τους δικούς τους λόγους, φρόντισαν να καλλιεργήσουν το ψυχροπολεμικό κλίμα πίσω από τις κάμερες, γιατί μπροστά από αυτές όλα φαίνονται μέλι-γάλα, από το καλοκαίρι κιόλας, όταν ήδη τα γεγονότα προδιέγραφαν τις εξελίξεις. Ήδη ένα γερό κρας-τεστ είναι κοντά και έχει να κάνει με τις επιχειρήσεις που επιμένουν να αδειοδοτηθούν, ενώ τα επενδυτικά τους αιτήματα έχουν λάβει αρνητική εισήγηση από τα Νομαρχιακά Συμβούλια, τα οποία όμως και καταργούνται, με τη γνωμοδωτικού περιεχομένου αρμοδιότητά τους να περνά στις αιρετές Περιφέρειες.

Όμως τον τελευταίο λόγο για την αδειοδότηση των επενδύσεων συνεχίζει και τώρα, στην εποχή του \”Καλλικράτη\”, να έχει το κράτος μέσω των Γενικών Διοικήσεων, που στη δική μας περίπτωση ασκείται από τον Θανάση Καρούντζο.

Δημοσίως δε θα πρέπει κανείς να περιμένει από τον Σταύρο Αρναουτάκη να καταφερθεί εναντίον του Θανάση Καρούντζου. Εκτός κι αν το απαιτήσουν οι περιστάσεις, όπως λένε κάποιοι με νόημα.

Άλλωστε το ρόλο αυτό φαίνεται, έστω και ακούσια, πως έχει αναλάβει ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο οποίος χθες \”χτύπησε\” εις διπλούν. Αρχικά με την επιμονή του να αναφέρεται σε γενικό διευθυντή, σε ό,τι αφορά τον Θανάση Καρούντζο, και όχι σε διοικητή της Περιφέρειας Κρήτης, με εμφανή τη διάθεση υποβάθμισης του ρόλου που έχει αναλάβει ο τέως γ.γ της Περιφέρειας. Από την πλευρά πάντως της κρατικής Διοίκησης, η απάντηση που ήρθε αρκείται σε μια παραπομπή στο σχετικό ΦΕΚ 2705/12, όπου γίνεται λόγος για γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook