Σε εφαρμογή τίθεται από την 1η Νοεμβρίου το νέο ωράριο απογευματινής λειτουργίας των φαρμακείων σε ολόκληρη τη χώρα. Με εντολή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, θα εφημερεύει υποχρεωτικά το 30% των φαρμακείων κάθε περιοχής τα απογεύματα Δευτέρας, Τετάρτης και Σαββάτου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που οι φαρμακοποιοί δεν εφαρμόσουν το νέο ωράριο θα προχωρήσει σε αφαίρεση αδειών για ένα μήνα, ενώ σε περίπτωση γενικευμένης αντίδρασης το υπουργείο θα υποχρεώσει τα φαρμακεία να είναι ανοιχτά όλα τα απογεύματα.

«Οι μηχανισμοί ελέγχου του υπουργείου θα βγουν στον δρόμο για να διαπιστώσουν αν τηρούνται αυτά που έχουν συμφωνηθεί» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος και κατέληξε: «Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, από την 1η Δεκεμβρίου το υπουργείο Υγείας προτίθεται να προχωρήσει σε πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου».

Όσον αφορά στην απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε πως από την ημέρα εφαρμογής του νόμου έχουν ήδη δοθεί 800 νέες άδειες πανελλαδικά.

Επισήμανε επίσης ότι υπάρχουν περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, όπου το ενδιαφέρον ήταν μικρότερο από την προσφορά. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για 44 νέες θέσεις φαρμακείων υπήρξαν 41 αιτήσεις.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι 300 φαρμακοποιοί έχουν ήδη περάσει στη σύσταση εταιρειών και δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει η ρύθμιση για την αύξηση του αριθμού των φαρμακείων κοντά σε νοσοκομεία.

Παρατήρησε, δε, πως για τους γιατρούς δεν υπάρχει θέμα απελευθέρωσης του επαγγέλματος, καθώς θεωρείται ανοιχτό.

Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε, ακόμη, ότι παγώνουν οι προσλήψεις στο ΕΣΥ και οι ανάγκες θα καλυφθούν μέσω εξορθολογισμού της κατανομής του προσωπικού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook