Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού κηρύχθηκε χθες το Νέο Δελχί, μετά την ισχυρή έκρηξη βόμβας έξω από την έδρα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που στοίχισε τη ζωή σε 11 πολίτες. Την ευθύνη για την επίθεση, σύμφωνα με τις αρχές, ανέλαβε μια εξτρεμιστική οργάνωση που φέρεται να συνδέεται με την Aλ Κάιντα.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 10:17 τοπική ώρα, κοντά στον χώρο υποδοχής του δικαστηρίου, όπου εκδίδονται άδειες εισόδου για τους δικηγόρους και τους επισκέπτες στο κτίριο. Στην ουρά ανέμεναν περισσότεροι από 150 άνθρωποι. Εως αργά το απόγευμα οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 60.

Σύμφωνα με τις αρχές της Ινδίας, η οργάνωση Χαρκάτ-ουλ-Τζιχάντ-Ισλάμι («Κίνημα του Ισλαμικού Αγώνα», HUJI), η οποία θεωρείται πως συνδέεται με την Aλ Κάιντα και διατηρεί βάσεις στο Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε προς την εθνική υπηρεσία ερευνών της Ινδίας. Σε αυτό η οργάνωση καλεί το Νέο Δελχί να ανακαλέσει τη θανατική ποινή που έχει επιβληθεί σε έναν καταδικασμένο για την επίθεση στο ινδικό κοινοβούλιο το 2001, ενώ προειδοποιεί για νέες επιθέσεις σε δικαστήρια της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοάν Σινγκ βρίσκεται στο Μπαγκλαντές. Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών Π. Τσινταμπαράμ στο κοινοβούλιο, η κυβέρνηση καταδικάζει «αυτή την τρομοκρατική ενέργεια». Η κυβέρνηση τονίζει ότι η πρωτεύουσα είναι στόχος των τρομοκρατικών οργανώσεων. Τον Ιούλιο, 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τρεις εκρήξεις στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, Μουμπάη. Η έκρηξη στην «καρδιά» της ινδικής πρωτεύουσας ανατροφοδοτεί τους φόβους ότι η Ινδία αδυνατεί να προστατεύσει ακόμη και τους πιο σημαντικούς θεσμούς της, παρά την αναθεώρηση και ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας μετά τη σφαγή του 2008 στη Mουμπάη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook