Σχεδόν οι μισοί από τους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών (Η/Υ) παγκοσμίως (47%) αποκτούν το λογισμικό τους με παράνομο τρόπο, σε μόνιμη ή τακτική βάση. Στις αναπτυσσόμενες χώρες δε τα νούμερα είναι πολύ υψηλότερα, σύμφωνα με την πιο ενδελεχή έρευνα, που έχει πραγματοποιηθεί σε χρήστες Η/Υ, σχετικά με τη συμπεριφορά και τη στάση τους απέναντι στην πειρατεία λογισμικού και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από την έρευνα, που διεξήγαγε η εταιρεία Ipsos Public Affairs, εκ μέρους της Business Software Alliance (BSA) – διεθνούς οργανισμού, που εκφράζει τις απόψεις της βιομηχανίας εμπορικού λογισμικού, και απευθύνθηκε σε περίπου 15.000 χρήστες Η/Υ σε 32 χώρες, πραγματοποιώντας 400 έως 500 προσωπικές ή ηλεκτρονικές συνεντεύξεις σε κάθε χώρα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η πλειοψηφία των χρηστών Η/Υ στον αναπτυσσόμενο κόσμο αποκτούν συστηματικά το λογισμικό τους με παράνομα μέσα, όπως είναι η αγορά μίας άδειας χρήσης για ένα πρόγραμμα λογισμικού και η μετέπειτα εγκατάστασή του σε πολλαπλούς υπολογιστές ή το κατέβασμα (download) προγραμμάτων από δίκτυα ανταλλαγής (peer to peer), εκφράζοντας, ωστόσο, την υποστήριξή τους στις αξίες των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η Κίνα διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό τακτικών πειρατών, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, που μελετήθηκαν και ακολουθούν η Νιγηρία, το Βιετνάμ, η Ουκρανία, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Κορέα και το Μεξικό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook