«Λουκέτο» σε 53.000 εμπορικές επιχειρήσεις προβλέπει για τους επόμενους μήνες σε επικαιροποιημένη μελέτη του το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα λουκέτα στο Λεκανοπέδιο και σε άλλες περιοχές της χώρας δείχνουν μια αύξηση από τον Αύγουστο του 2010 κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Δηλαδή, επί του συνόλου των καταγεγραμμένων επιχειρήσεων, από το 15% που ήταν κλειστές το καλοκαίρι του 2010 και 21% τον χειμώνα του 2011, τον Αύγουστο του 2011 το ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 25%.

Την ίδια ώρα, ακόμη πιο απογοητευτικές είναι οι προβλέψεις για το μέλλον των εμπορικών επιχειρήσεων στη χώρα.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Ε.Σ.Ε.Ε. και με βάση τον Δείκτη Επιβίωσης Εμπορίου, ο οποίος αφορά μόνο στους υπό εξέταση εμπορικούς δρόμους, από τις 324.000 εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στις αρχές του 2009, επιβίωσαν τον Αύγουστο του 2011 οι 255.000 και έκλεισαν οι 68.000.

Προβάλλοντας τον Δείκτη Επιβίωσης, στον σημερινό αριθμό των εν λειτουργία επιχειρήσεων, τότε το 2012 με τον ίδιο ρυθμό αύξησης των λουκέτων, σε 6 μήνες, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2012, θα λειτουργούν, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Ε.Σ.Ε.Ε., 228.000 εμπορικές επιχειρήσεις και σε ένα χρόνο, δηλαδή τον Αύγουστο του 2012, θα λειτουργούν 53.000 λιγότερες, επιβιώνοντας από την σημερινή κατάσταση 202.000 καταστήματα.

Πρόκειται, δηλαδή, για μια συνολική «αποχώρηση» από την αγορά τη διετία 2010-2012, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις περί των 122.000 εμπορικών επιχειρήσεων, όπως αναφέρεται στην έρευνα της Ε.Σ.Ε.Ε.. Στην ίδια έρευνα σημειώνεται, πάντως, ότι η πτωτική τάση του δείκτη ενισχύει το επιχείρημα ότι οι επιχειρήσεις πλέον «μάχονται» και προβάλλουν τις τελευταίες αντιστάσεις τους να ανατρέψουν τη δυσχερή θέση τους στο οικονομικό περιβάλλον.

Παράλληλα, από τη εν λόγω έρευνα προέκυψαν και άλλες σημαντικές διαπιστώσεις πέρα από τα λουκέτα. Συγκεκριμένα, παρατηρείται μετακίνηση εμπορικών επιχειρήσεων από παρόδους σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων.

Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη, λόγω μείωσης των ενοικίων και μεγάλης προσφοράς κενών καταστημάτων που βρίσκονται σε εμπορικότερα σημεία. Επίσης, μία στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις έκλεισε θεωρητικά και ουσιαστικά, άλλα όχι γραφειοκρατικά και τυπικά.

Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη, αν και ο αριθμός των λουκέτων είναι σχετικά μικρότερος από την Αθήνα, η κατάσταση των κλειστών μαγαζιών είναι ιδιαίτερα έντονη, αφού παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση του ρυθμού, σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο, και σχεδόν διπλασιασμός των λουκέτων από τον Αύγουστο του 2010.

Η πορεία του Δείκτη Επιβίωσης του Εμπορίου στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας συνδέεται με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην περιοχή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook