Στην 90η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της ανταγωνιστικότητας, 7 θέσεις χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, βρίσκεται η Ελλάδα ανάμεσα σε 142 χώρες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

Η υποχώρηση της Ελλάδας αποδίδεται στη δραματική επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος (140η θέση), λόγω της επιδείνωσης της κρίσης χρέους.

Σύμφωνα με τα κριτήρια του WEF και το δημοσίευμα στο in.gr, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εμφανίζεται να είναι λιγότερο ανταγωνιστική από βαλκανικές χώρες όπως η Ρουμανία, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ αλλά και υπανάπτυκτες χώρες όπως η Μποτσουάνα, η Γουατεμάλα και ο Λίβανος.

Στην κατηγορία των χρηματαγορών η Ελλάδα διολίσθησε στην 110η θέση, στους δημόσιους θεσμούς στην 89η και στην αγορά εργασίας στην 126η θέση. Επίσης, είναι στην προτελευταία θέση σε ό,τι αφορά τη σχέση δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ.

Τα δύο τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει χάσει 19 θέσεις.

Η Ελλάδα σημείωσε βελτίωση σε υγεία και εκπαίδευση, σύμφωνα με την έρευνα.

Η βαθμολογία των χωρών από το WEF γίνεται με βάση στοιχεία που αφορούν 12 τομείς της οικονομίας και, γενικότερα, της κοινωνίας, καθώς και με βάση συνεντεύξεις με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου κάθε χώρας οι οποίοι δίνουν την εκτίμησή τους για το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η κατάταξη της Ελλάδας σε σχέση με τους 12 τομείς είναι η εξης:

Στους θεσμούς 96η (από 84η πέρυσι), στις υποδομές 45η (από 42η), στο μακροοικονομικό περιβάλλον 140ή (από 123η), στην υγεία και το εκπαιδευτικό σύστημα 37η (από 40ή), στην ανώτερη εκπαίδευση και κατάρτιση 46η (από 42η), στην αποδοτικότητα των αγορών αγαθών 107η (από την 94η), στην ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς 110η (από 93η), στην τεχνολογική ετοιμότητα 47η (από 46η), στο μέγεθος αγοράς 42η (από 39η), στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων 77η (από την 74η) και στην καινοτομία 88η (από 79η).

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι με βάση τις απαντήσεις που έλαβε το Φόρουμ από τις συνεντεύξεις, το βασικότερο πρόβλημα (ποσοστό απαντήσεων 22,1%) αποτελεί η μη αποδοτική κρατική γραφειοκρατία.

Ακολουθεί η πρόσβαση στην χρηματοδότηση (13,8%), η διαφθορά (13%), η φορολογική νομοθεσία (11,8%) και η πολιτική αστάθεια (10,6%).

Πρώτη χώρα στην παγκόσμια κατάταξη παραμένει η Ελβετία, ενώ οι ΗΠΑ έχασαν έδαφος για ακόμη μία χρονιά, υποχωρώντας στην 5η θέση, ενώ το 2008 είχαν την πρώτη.
Δεύτερη είναι η Σιγκαπούρη, τρίτη η Σουηδία και τέταρτη η Φινλανδία. Η Κύπρος βρίσκεται στην 47η θέση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook