Φρικτό θάνατο βρήκαν προχθές το μεσημέρι δύο αδέσποτα σκυλιά στο καρνάγιο (προβλήτα 6) στο λιμάνι Ηρακλείου. Τα άτυχα ζώα εγκλωβίστηκαν σε λιμνάζουσα καυτή πίσσα. Η πίσσα, σύμφωνα με καταγγελία της \”Ζωόφιλης Δράσης\”, διέρρεε από βυτίο αποθηκευμένο σε περιφραγμένο χώρο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου.

Αυτόπτης μάρτυρας της τριτοκοσμικής εικόνας ήταν μια νεαρή κοπέλα, που είναι μέλος της \”Ζωόφιλης Δράσης\”. Εκείνη την ώρα έκανε βόλτα τα σκυλιά της στην παραλιακή οδό. Δεν πίστευε αυτό που έβλεπαν τα μάτια της όταν ακολούθησε τα σπαρακτικά ουρλιαχτά των εγκλωβισμένων στην πίσσα ζώων.

Η κοπέλα ειδοποίησε το σωματείο της \”Ζωόφιλης Δράσης\” προκειμένου να δοθεί βοήθεια στα ζώα. Η \”Ζωόφιλη Δράση\” με τη σειρά της κινητοποίησε εθελοντές, συνεργείο περισυλλογής του Δήμου Ηρακλείου και Αστυνομία. Καθώς ο χώρος ήταν περιφραγμένος, υπήρξε μια σχετική καθυστέρηση στην προσέγγιση των ταλαίπωρων ζώων. Υπήρχαν επίσης αντικειμενικές δυσκολίες στην προσπάθεια αποκόλλησης των ζώων από τη φονική λίμνη πίσσας.

Ευθανασία

Όταν αυτό τελικά έγινε εφικτό, τα δύο σκυλιά μεταφέρθηκαν στην ιδιωτική κλινική Παρασύρη που εφημέρευε. Δυστυχώς, όμως, ήταν ήδη πολύ αργά… Τα εκτεταμένα εγκαύματα και οι αναθυμιάσεις είχαν προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στα ζωτικά τους όργανα και δυστυχώς η μοναδική ανακούφιση που μπορούσαν να προσφέρουν οι κτηνίατροι της κλινικής ήταν η ευθανασία. Έκριναν ότι μόνο έτσι επρόκειτο τα άτυχα ζώα να λυτρωθούν από τους φρικτούς πόνους που είχαν επί ώρες. Τα ζώα που είχαν αυτό το άδοξο τέλος ήταν ένα λευκό μικρόσωμο κανίς και ένα μεγαλόσωμο λυκόσκυλο χωρίς μικροτσίπ.

Παγίδα θανάτου

Στη \”Ζωόφιλη Δράση\” υπήρξε έντονος προβληματισμός για το τι ακριβώς είχε συμβεί. Η πρόεδρος του σωματείου, κ. Γεωργία Στεφανάκη, και η ταμίας, κ. Ελένη Ανδουλάκη, έσπευσαν στον τόπο του συμβάντος. Εκεί καταγγέλλουν ότι αντίκρισαν «από παλαιά βυτία με ρωγμές και ακάλυπτες σωληνώσεις να ρέει άφθονη ρευστή καυτή πίσσα στο έδαφος και να έχουν δημιουργηθεί εκτεταμένες διάσπαρτες επικίνδυνες λίμνες». Οι \”λίμνες\” αυτές, όμως, όπως καταγγέλλεται φαντάζουν «υπό το φως του ηλίου σαν στέρνες πόσιμου νερού για τα θαλασσοπούλια, όπως και για τα άτυχα σκυλιά που παγιδεύτηκαν μέσα σ\’ αυτές».

Αναφορά από τη \”Ζωόφιλη Δράση\”

Η \”Ζωόφιλη Δράση\” κατέθεσε άμεσα αναφορά στη Λιμενική Αστυνομία Ηρακλείου κατά παντός υπευθύνου, με την οποία ζητά την απόδοση ποινικών ευθυνών στους εμπλεκόμενους. Ζητά επίσης τη άμεση λήψη μέτρων για την αποφυγή και πρόληψη άλλων θανάτων. Η \”Ζωόφιλη Δράση\” με ανακοίνωσή της ευχαριστεί και δημόσια «όλους όσοι συνέδραμαν και κατέβαλαν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν στην ατελέσφορη προσπάθεια σωτηρίας των ζώων: το συνεργείο περισυλλογής του Κυνοκομείου και ιδιαίτερα τον κύριο Φώτη, την εθελόντρια Ειρήνη Σακαδάκη, την Αστυνομία Ηρακλείου, τη Λιμενική Αστυνομία, τους γιατρούς της κλινικής Παρασύρη και τέλος τον εθελοντή Σταύρο Αθανασίου που επιμελήθηκε την αξιοπρεπή ταφή τους».

 (neakriti.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook