Την ανασυγκρότηση συνολικά του παραγωγικού μοντέλου της χώρας προωθεί το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, το βράδυ της Τετάρτης 7 Σεπτεμβρίου. Με το νομοθέτημα, με το οποίο καθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου και οργανώνεται η εποπτεία του κράτους, επιδιώκεται όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης η δημιουργία μεγάλων, ισχυρών και βιώσιμων συνεταιρισμών με ισότιμη συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών.

Αναφερόμενος στις σημερινές παθογένειες είπε χαρακτηριστικά πως η κατάσταση των συνεταιρισμών είναι γνωστή, «είναι χρεωμένοι και μη βιώσιμοι και λειτουργούν με πελατειακές μεσιτίες στους αγρότες» και επισήμανε ότι ναι μεν συμφωνούν όλοι στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις όμως όταν γίνεται προσπάθεια αλλαγών «κάποιοι θυμούνται τον συντεχνιασμό». Έκανε επίσης λόγο για έλλειψη ενός εθνικού σχεδίου με αποτέλεσμα μια άναρχη και κατακερματισμένη αγροτική παραγωγή, τόνισε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την ανάταξη του παραγωγικού μοντέλου των αγροτών και χαρακτήρισε αναγκαία συνθήκη την προώθηση των αλλαγών και την στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών.

Οι ομιλητές

Εισηγούμενος το νομοσχέδιο εκ μέρους της πλειοψηφίας ο Αθ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι προσπαθεί να ρυθμίσει δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα σε ένα ιδιόρρυθμο οικονομικό χώρο, σε ένα χώρο που πρέπει να εξυγιανθεί μεγάλος αριθμός συνεταιριστικών οργανώσεων, να γίνουν οι απαραίτητες συμφωνίες μεταξύ των χρεωμένων και των πιστωτών τους και να διασφαλιστούν οι θέσεις απασχόλησης και εργασίας του προσωπικού, να αξιοποιηθούν περιουσίες που έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν συμβολικές αποδόσεις και να ανοίξουν νέα οικονομικά μονοπάτια στους συνεταιρισμένους παραγωγούς.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, ανέφερε ότι συμφωνεί στο να καταργηθούν οι εικονικοί συνεταιρισμοί, να συγκροτηθεί το Μητρώο, να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους συνεταιρισμούς (ενεργοί και εικονικοί), να εκδημοκρατιστεί η διαδικασία ανάδειξης των εκπροσώπων που συμμετέχουν στα όργανα των συνεταιριστικών οργανώσεων, να δοθεί η δυνατότητα εκλογής των οργάνων της ΠΑΣΕΓΕΣ από τη βάση, να υπάρχει η κρατική εποπτεία και ο έλεγχος, να υπάρχει φυσικός έλεγχος στις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών από τα φυσικά πρόσωπα και όχι από τους ανύπαρκτους ή εικονικούς συνεταιρισμούς.

Από το ΚΚΕ ο Νίκος Μωραϊτης τόνισε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό κάνει ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς αφού ικανοποιείται το χρόνιο αίτημα μεγαλοαγροτών και επιχειρήσεων στο χώρο παραγωγής τυποποίησης πώλησης προϊόντων με στόχο την συγκέντρωση γης, παραγωγής και επιδοτήσεων σε λίγα χέρια.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο ενώ περιέχει θετικές διατάξεις έχει πολλές ασάφειες. Όπως είπε έχει τεράστια κενά και σ’ αυτά εστιάστηκαν όλες οι επιφυλάξεις του κόμματος επί της αρχής.

Η Λίτσα Αμανατίδου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το σχέδιο νόμου δε βοηθάει τη συνεταιριστική ιδέα και κάνει κεφαλαιουχικές εταιρείες τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αυτή μάλιστα τη στιγμή που «καταρρέουν τα πάντα και διαλύεται και η παραγωγική βάση της χώρας».

Οι αλλαγές

Νωρίτερα ο υπουργός είχε καταθέσεις σειρά αλλαγών στο νομοσχέδιο, οι κυριότερες των οποίων είναι οι εξής:

Η θητεία των διοικήσεων και όλων των οργάνων των αγροτικών συνεταιρισμών και της ΠΑΣΕΓΕΣ παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου του 2012, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εκλογής με βάση τα όσα προβλέπει ο νέος νόμος. Η ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ θα επιχορηγηθούν και φέτος, ενώ από την επόμενη χρονιά προβλέπεται η επιχορήγηση μιας ενιαίας και ενωτικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. Το συνολικό ποσό της οικονομικής ενίσχυσης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Εάν δεν υπάρξει ενιαία και ενωτική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και για τις μεταγενέστερες επιχορηγήσεις, αυτές δίδονται με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Συνομοσπονδία που βάσιμα επιδίωξε τη συνένωση του συνόλου των σχετικών οργανώσεων, διαφορετικά δεν αποδίδεται.

Η υπό ίδρυση Εποπτική Αρχή Αγροτικών Συνεταιρισμών, θα διαμεσολαβεί μεταξύ των Συλλόγων Αγροτικών Οργανώσεων και των κατά περίπτωση πιστωτών τους με σκοπό τη ρύθμιση και το διακανονισμό των οφειλών τους.

Προβλέπεται επίσης πως οι φορείς της Περιφέρειας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Δημόσιο και οι Σύλλογοι Αγροτικών Οργανώσεων πρέπει να ελέγχουν τουλάχιστον το 51% του μετοχικού κεφαλαίου των Δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων, τη δημιουργία των οποίων προβλέπει το νομοσχέδιο.

Παράλληλα, οι αγροτικοί Συνεταιρισμοί που μετέχουν σε εταιρείες Δημοπρατηρίων, καθώς και οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων που τα διαθέτουν μέσω αυτών, υποχρεούνται να διαθέτουν την παραγωγή τους μέσω των αντίστοιχων Δημοπρατηρίων, εφόσον έχει προηγηθεί διαλογή και τυποποίηση των σχετικών προϊόντων.

Μεταξύ των αλλαγών που κατατέθηκαν είναι και αυτή που δίνει τη δυνατότητα στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, να μετατραπούν αν επιθυμούν και σε Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις, συνοδεία υποχρεωτικά σχεδίου εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης.

Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, στις ΕΑΣ, στις ΚΕ.Σ.Ε., στις Κ.Α.Σ.Ο και στις Συνεταιριστικές Εταιρείες, οι οποίες είναι σε ισχύ κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, μεταφέρονται αυτοδίκαια στις Συλλογικές Αγροτικές Οργανώσεις που θα προκύψουν.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ

Kανένα μέλος του προεδρείου της ΠΑΣΕΓΕΣ, δεν θα παραβρεθεί στα εγκαίνια της 76ης ΔΕΘ το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το ακραία αντισυνεταιριστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς που ψηφίζεται στη Βουλή. Τη σχετική απόφαση έλαβε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Την απόφαση γνωστοποίησε με σχετική επιστολή προς τον Θεόδωρο Σουμπάση, Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΘ Α.Ε., ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook