Οι γεωπόνοι δημόσιοι υπάλληλοι των Χανίων πραγματοποίησαν σήμερα έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα τη διάρθρωση των γεωπονικών υπηρεσιών και το επικείμενο ενιαίο μισθολόγιο.

Όσον αφορά στη συγχώνευση του ΕΘΙΑΓΕ με τον ΟΓΕΕΚΑ Δήμητρα, τον ΟΠΕΓΕΠ και τον ΕΛΟΓΑΚ, εκφράστηκε η αντίθεση στις αλλαγές που προγραμματίζονται, οι οποίες δεν είναι προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της έρευνας και της σύνδεσης της με τον αγροτικό κόσμο, που είναι πάγιο αίτημα του κλάδου.

 Στο χώρο του Ινστιτούτου Ελιάς, ολοκληρώνεται –με ευρωπαϊκά κονδύλια- η κατασκευή εργαστηρίου ελαιολάδου εξειδικευμένων αναλύσεων, μοναδικού στην Κρήτη. Είναι αδιανόητο σε μια περιοχή ελαιοκομική κατά κύριο λόγο, όπως τα Χανιά, να κλείσει ένα ίδρυμα με ιστορία και τεχνογνωσία πάνω στο αντικείμενο αλλά και στην έρευνα γενικότερα. Πολύ περισσότερο, να βρεθεί το εξειδικευμένο προσωπικό με χρόνια εμπειρίας, είτε στο Ηράκλειο, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ή χειρότερα στο δρόμο.

Για να προχωρήσει η ανάπτυξη πρέπει να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες επενδύσεις, υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό και όχι, για άλλη μια φορά, να εγκαταλειφθούν και να ρημάξουν.

Όσον αφορά στο υπάρχον προσωπικό υποστηρίζουμε την αυτοδίκαιη μεταφορά του σε οργανικές θέσεις στον νέο φορέα με τις ίδιες σχέσεις εργασίας, διατηρώντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις σχέσεις εργασίας που ισχύουν κατά το χρόνο συγχώνευσης.

Άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν ο υπό ψήφιση οργανισμός του Δήμου Χανίων. Η θέση της ΠΕΓΔΥ Χανίων είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια ενιαία γεωτεχνική Διεύθυνση που ια περιλαμβάνει τις αρμοδιότητες αγροτικής και τοπικής ανάπτυξης, περιβάλλοντος και πρασίνου. Θεωρούμε ότι η κατάτμηση των αρμοδιοτήτων σε περισσότερες από μια Διευθύνσεις είναι αφενός αντίθετη με το πνεύμα των καιρών που επιβάλλουν μικρούς ευέλικτους οργανισμούς και εξοικονόμηση πόρων και αφετέρου δεν προάγει τη συνεργασία μεταξύ συναφών ειδικοτήτων και αντικειμένων.

Συζητήθηκαν οι προθέσεις της κυβέρνησης για το ενιαίο μισθολόγιο. Τονίστηκε ότι οι γεωπόνοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι αντίθετοι σε όλα τα σενάρια απολύσεων και τοποθέτησης υπαλλήλων σε καθεστώς εφεδρείας. Το ενιαίο μισθολόγιο ήταν και είναι αίτημα του κλάδου, με δεδομένο ότι θα είναι πραγματικά ενιαίο και θα επιφέρει την εξίσωση των αμοιβών και την άρση των ανισοτήτων. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη μείωση των μισθών μας με το πρόσχημα της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.

Για άλλη μια φορά επισημάνθηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω του μειωμένου αριθμού μετακινήσεων που αναγκάζουν τους γεωπόνους να παραμένουν στα γραφεία. Η στήριξη του αγρότη δε μπορεί να γίνει από το γραφείο, όπως δε μπορούν να γίνουν από το γραφείο και οι έλεγχοι της αγοράς για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Συζητήθηκαν επίσης οι μορφές κινητοποιήσεων για την υποστήριξη των αιτημάτων του κλάδου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook