Το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ Χανίων φέρνει στη Βουλή ο Ευτύχης Δαμιανάκης. Σε ερώτησή του, στο πλαίσιο της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με αποδέκτη τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις για στελέχωση του ΕΚΑΒ Χανίων με το αναγκαίο προσωπικό, καμία ουσιαστική ενέργεια δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα».

Όπως σημειώνει ο κ. Δαμιανάκης, «στο ΕΚΑΒ Χανίων υπηρετούν 36 άτομα, τα οποία ανταποκρίνονται καθημερινά με ιδιαίτερη αυταπάρνηση στις αυξημένες ανάγκες για υπηρεσίες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Ωστόσο, για την εύρυθμη λειτουργία του απαιτείται τουλάχιστον ο διπλάσιος αριθμός εργαζομένων, ώστε να υπάρχουν επαρκή πληρώματα σε κάθε ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες και να λειτουργήσουν επίσης παραρτήματα στις περιοχές Ακρωτηρίου και Πλατανιά, όπου ο φόρτος, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ιδιαίτερα υψηλός».

Και προσθέτει ότι «ο νομός Χανίων παρουσιάζει τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε ολόκληρη τη χώρα, με δύο λιμάνια (Σούδας και Καστελίου Κισάμου) και διεθνές αεροδρόμιο, ενώ από τον Μάρτιο του 2011 έχει πρόσθετο όγκο ευθύνης με την παρουσία και των επισκεπτών κρουαζιέρας. Επιπλέον, στο Νομό υπάρχουν τέσσερις από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Μεσογείου (Πεδίο Βολής Κρήτης, 115 Πτέρυγα Μάχης, Ναύσταθμος Κρήτης και Ναυτική Βάση Σούδας). Ακόμη, τα τρία Κέντρα Υγείας που λειτουργούν στο νομό (Βάμος, Κάντανος και Καστέλι) αδυνατούν να καλύψουν όλες τις βάρδιες τους, με αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ Χανίων να είναι αναγκασμένο να αντιμετωπίζει περιστατικά σε ολόκληρο το επαρχιακό και ορεινό δίκτυο του Νομού. Τέλος, ιδιαίτερος φόρτος υπάρχει και στις διακομιδές σε νοσοκομεία του Ηρακλείου περιστατικών, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από το νοσοκομείο Χανίων, όπως νεογνολογικά, γναθοχειρουργικά αγγειοχειρουργικά, ογκολογικά κ.ά».

Ο Χανιώτης βουλευτής υπογραμμίζει ότι την ίδια στιγμή το προσωπικό του ΕΚΑΒ στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης υπερβαίνει τον αριθμό των εργαζομένων που υπηρετούν στο ΕΚΑΒ Χανίων. Συγκεκριμένα, στο ΕΚΑΒ Ηρακλείου υπηρετούν 131 εργαζόμενοι, ενώ στους δύο μικρότερους νομούς, με μόνιμο πληθυσμό λιγότερο από το μισό αυτού του νομού Χανιών, υπηρετούν στο ΕΚΑΒ Αγίου Νικολάου 47 εργαζόμενοι και στο ΕΚΑΒ Ρεθύμνου 37 εργαζόμενοι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook