Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης, μετά την επίσημη πρόταση του βρετανού Ευρωβουλευτή Chichester στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για δημιουργία νέου Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών με το όνομα UNISA!

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην Ερώτησή του ο κ.Στρατάκης, έντονη αγανάκτηση αλλά και προβληματισμό τόσο στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) αλλά και την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου, έχει προκαλέσει η απροκάλυπτη, επίσημη πλέον, πρόταση του αρμόδιου εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Giles Chichester στην επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας για κλείσιμο του ENISA και δημιουργία ενός νέου Οργανισμού (ENISA), ο οποίος θα έχει, επίσης, ως αντικείμενο την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών αλλά θα εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες, εξαιτίας της δήθεν «ακαταλληλότητας» της πόλης του Ηρακλείου να φιλοξενήσει τον ENISA.

Μάλιστα, η πρόταση του κ.Chichester είναι ιδιαίτερα προκλητική, καθώς υποστηρίζει ότι ο νέος Οργανισμός θα πρέπει να έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες αλλά και ότι θα πρέπει να εδρεύει εκεί όπου θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, για το καλό όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επειδή, είχα επισημάνει και με παλαιότερες Ερωτήσεις μου τις επικίνδυνες μεθοδεύσεις, πολλές φορές εκ των έσω, για απομάκρυνση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού (ENISA) από το Ηράκλειο, οι οποίες τώρα απέκτησαν και επίσημη υπόσταση, με την πρόταση του Βρετανού ευρωβουλευτή.

Επειδή, όπως προέκυψε και κατά την τελευταία διαδικασία αξιολόγησης του Οργανισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η σημασία του Οργανισμού με την πάροδο του χρόνου καθίσταται πολύ μεγαλύτερη και από αυτήν που είχε αρχικά προβλεφθεί, με αποτέλεσμα να ξαναζωντανεύει η διάθεση πολλών να τον φιλοξενήσουν.

Επειδή, η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιείται, θέτει σε αμφισβήτηση τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών στο σύνολο τους αλλά και τη δύναμη τους να συμβάλλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στην πράξη προωθούν.

Επειδή, αυτή η εξέλιξη επηρεάζει αρνητικά και τους εργαζόμενους του ENISA, αφού η πρόταση Chichester τους αγνοεί παντελώς, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να χαθεί όλη η εμπειρία και η τεχνογνωσία που έχουν αποκτηθεί στον ENISA.

Επειδή, η προκλητική αυτή πρόταση αποτελεί προσβολή για την Κρήτη και την Ελλάδα και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε, όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι ολοκληρώνεται ακόμη και το νεοανεγειρόμενο κτήριο του Οργανισμού στο Ηράκλειο.

Ερωτώνται οι κ.κ.Υπουργοί,
1) Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., προκειμένου να απορριφθεί η επίσημη πρόταση Chichester, μέσω της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
2) Με ποιό τρόπο θα αντικρούσουν τα επιχειρήματα για τη δήθεν ακαταλληλότητα του Ηρακλείου να φιλοξενήσει τον ENISA, σταματώντας επιτέλους να δίνουν τροφή στους υποκινητές των μεθοδεύσεων απομάκρυνσης του Οργανισμού από την Κρήτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook