Έτοιμη να ενισχύσει περαιτέρω την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας είναι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, διαβεβαίωσε ο πρόεδρός της, Μπεν Μπερνάνκι, παραπέμποντας για τα μέτρα στην προσεχή συνεδρίαση της νομισματικής Επιτροπής της Fed μέσα στον Σεπτέμβριο.

Όπως επισήμανε σε ομιλία του στη Μινεσότα, «η Fed έχει διάφορα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης προς την οικονομία της χώρας».

«Συζητήσαμε τα πλεονεκτήματα και το κόστος αυτών των μέσων κατά τη συνεδρίασή μας τον Αύγουστο», πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι «οι συνάδελφοί μου στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed (FOMC) και εγώ θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε» τις δυνατότητες αυτές «μέχρι τη συνοδό μας τον Σεπτέμβριο, και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα μέσα, όπως ενδείκνυται για την προώθηση μιας ισχυρότερης ανάκαμψης σε ένα περιβάλλον σταθερών τιμών».

Επιπλέον, στην ομιλία του άφησε να εννοηθεί ότι τάσσεται πλέον υπέρ μιας περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που η FOMC θα μπορούσε να ανακοινώσει στις 21 Σεπτεμβρίου.

Η ομιλία Μπερνάνκι έρχεται λίγες ώρες πριν από μία μείζονος σημασίας ομιλία του προέδρου Ομπάμα σε κοινή συνεδρίαση των σωμάτων του Κογκρέσου όπου αναμένεται να εξαγγείλει μέτρα ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως φοροελαφρύνσεις και μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, όπως η αύξηση των δαπανών για τις κατασκευές.

Το κείμενο του κ. Μπερνάνκι είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιο με εκείνο της ομιλίας του στις 26 Αυγούστου στο Τζάκσον Χόουλ αν και μία παράγραφος σύμφωνα με την οποία «τα περισσότερα από τα μέτρα οικονομικής πολιτικής για τη στήριξη της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης είναι αρμοδιότητας εκτός της κεντρικής τράπεζας» έχει απαλειφθεί από την ομιλία του στη Μινεάπολη.

Η Fed σύμφωνα με το in.gr, εμφανίζεται σήμερα διχασμένη σχετικά με τη δυνατότητα που θα έχει να ενεργήσει περισσότερο για να υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται σε στασιμότητα από την αρχή του έτους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook