Γονείς που έχουν χάσει ένα παιδί πριν τα πρώτα του γενέθλια, εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές στα πανεπιστήμια York και Stirling δήλωσαν ότι γονείς που πενθούσαν είχαν μέχρι τετραπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν τη δεκαετία που ακολουθούσε τον θάνατο του παιδιού τους.

Προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει ότι υπάρχει παρόμοια επίδραση μετά τον θάνατο ενός συζύγου-συχνά αναφέρεται ως θάνατος λόγω ‘ραγισμένης’ καρδιάς.

Η επίπτωση της απώλειας ενός παιδιού δεν έχει αναλυθεί στην ίδια έκταση.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘BMJ Supportive and Palliative Care’ είναι η πρώτη που εξετάζει την επίδραση σε Βρετανούς γονείς.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα αποτελούν σημαντική ανησυχία και καλούν σε νέες έρευνες.

Η έρευνα δεν ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να αναλύσει πόσοι θάνατοι οφείλονταν σε αυτοκτονία ή άλλα αίτια όπως το στρες. Αναφέρει ότι το στρες της απώλειας μπορεί ενδεχομένως να αφορά σημαντικές σωματικές επιδράσεις-για παράδειγμα καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, επομένως αύξηση της πιθανότητας νόσου.

Άλλη θεωρία είναι ότι θάνατος του εμβρύου ή του νεογνού μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο συχνός σε γονείς που έχουν φτωχή υγεία.

Αν και ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώθηκε όσο περνούσαν τα χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ήταν ιδιαίτερα τονισμένος σε μητέρες που συνέχιζαν να έχουν 1,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν 30 χρόνια μετά το θάνατο ενός μωρού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook