Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε χθες Πέμπτη εντολή να διπλασιαστούν οι προσπάθειες των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ καθώς υπάρχει μια «αξιόπιστη αλλά ανεπιβεβαίωτη» απειλή ενόψει της 10ης επετείου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστούν δήλωσαν πως η απειλή αφορά την Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη -τις πόλεις που δέχθηκαν τις επίθεσεις της Αλ Κάιντα, από τις οποίες κλείνουν δέκα χρόνια την Κυριακή και οι οποίες είχαν αποτέλεσμα το θάνατο σχεδόν 3.000 ανθρώπων.

Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε πως διεξάγεται ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη δύο ή τριών υπόπτων. Ωστόσο αξιωματούχος των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας επισήμανε πως εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η απειλή τελικά δεν θα επαληθευτεί.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ υπογράμμισε επίσης σε συνέντευξη Τύπου ότι η απειλή δεν έχει επιβεβαιωθεί, ανακοινώνοντας ωστόσο αύξηση των μέτρων ασφαλείας από τα οποία, όπως είπε, «μερικά μπορεί να παρατηρήσετε και μερικά μπορεί να μην παρατηρήσετε».

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης διευκρίνισε στην ίδια συνέντευξη Τύπου πως η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων περιλαμβάνει την αύξηση κατά 30% του αριθμού των περιπολιών, τον έλεγχο οχημάτων, τον πολλαπλασιασμό των ελέγχων σε τσάντες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αυξημένη επιτήρηση των γεφυρών, των σηράγγων, των μνημείων και των επίσημων κτιρίων και ενισχυμένη χρήση ανιχνευτών σκύλων.

Ο Μπλούμπεργκ υπογράμμισε πάντως πως «δεν υπάρχει λόγος για κανέναν μας να αλλάξει οτιδήποτε στην καθημερινή ρουτίνα του» και αρνήθηκε να αναφερθεί πιο συγκεκριμένα στην απειλή.

Πάντως ο Μπλούμπεργκ ζήτησε από τους πολίτες να αναφέρουν ύποπτες ή επικίνδυνες δραστηριότητες που παρατηρούν, προσθέτοντας: «Στη διάρκεια των τριών επόμενων ημερών, πρέπει όλοι να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Ομπάμα ενημερώθηκε χθες Πέμπτη το πρωί για μια συγκεκριμένη πληροφορία για απειλή και επισήμανε πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη ενισχύσει την ασφάλεια ενόψει της επετείου.

«Εντούτοις ο πρόεδρος έδωσε οδηγίες στις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους ως απάντηση σ' αυτή την αξιόπιστη αλλά ανεπιβεβαίωτη πληροφορία», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ζητώντας να μην κατονομαστεί.