Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την πολιτεία της Νέας Υόρκης, μετά από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Η απόφαση αυτή επιτρέπει την αποδέσμευση ομοσπονδιακών κεφαλαίων για το συντονισμό των προσπαθειών με στόχο «τη διάσωση ζωών και την προστασία της δημόσιας υγείας», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Οι αμερικανικές αρχές είχαν ανακοινώσει νωρίτερα την απομάκρυνση από τις εστίες τους περίπου 100.000 ανθρώπων που απειλούνταν από τις πλημμύρες.

Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία, προειδοποιήσεις για πλημμύρες ισχύουν σε πολλές κομητείες στις πολιτείες της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσι, της Πενσιλβάνια, του Κονέκτικατ, της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ. Στις πολιτείες αυτές έχουν πλημμύρισε ολόκληρες πόλεις και αγροτικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα να κλείσουν οι περισσότεροι δρόμοι.

\"http://graphics8.nytimes.com/images/2008/06/13/us/13flood.4-600.jpg\"

«Αναμένουμε πλημμύρες που μπορεί να χαρακτηριστούν ιστορικές σε αρκετές περιοχές της πολιτείας», δήλωσε η Ρουθ Μίλερ, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών της Πενσιλβάνια.

Από την πλευρά του ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο τόνισε πως «η κατάσταση είναι τρομακτική».

Πλημμύρες σημειώθηκαν και σε ορισμένες περιοχές της Ουάσινγκτον και γύρω από την αμερικανική πρωτεύουσα.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκλήθηκαν μετά το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Λι που έπληξε την περασμένη Κυριακή τη Λουιζιάνα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook