Το μέλλον του Κιριμπάτι, ενός από νησιωτικά κρατίδια του Ειρηνικού Ωκεανού που απειλείται από την άνοδο της στάθμης των υδάτων, εμφανίζεται τόσο ζοφερό που η κυβέρνησή του σκέφτεται το ενδεχόμενο να μεταφέρουν ολόκληρο τον πληθυσμό του σε τεχνητά νησιά που θα μοιάζουν με γιγαντιαίες πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου.

«Σκεφτόμαστε τα πάντα, επειδή ξεμένουμε από επιλογές», δήλωσε ο πρόεδρος του Κιριμπάτι Ανότε Τονγκ, και πρόσθεσε ότι η μικρή και φτωχή χώρα του, το πιο ψηλό σημείο της οποίας βρίσκεται μόλις δύο μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, έχει απεγνωσμένα ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή.

Ο Τονγκ δήλωσε από το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, όπου παρευρέθηκε στο Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού, ότι έχει δει μοντέλα τεχνητών νησιών που επιπλέουν, παρόμοια με πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου, τα οποία κοστίζουν 1,42 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ όλα αυτά ακούγονται σαν «επιστημονική φαντασία», ο πρόεδρος του νησιωτικού κρατιδίου επέμεινε ότι πρέπει να εξεταστούν ακόμη και οι πλέον δραστικές λύσεις. «Αν αντιμετώπιζες την πιθανότητα να βυθιστείς κάτω από το νερό μαζί με την οικογένειά σου, τι θα έκανες; Θα πηδούσες σε μια μια πλατφόρμα ή όχι; Νομίζω πως η απάντηση είναι ναι.», είπε.

Άλλες ιδέες περιλαμβάνουν το χτίσιμο μια σειράς θαλάσσιων τειχών, με κόστος περίπου 710 εκατομμυρίων ευρώ. Όμως ο Τονγκ επισήμανε ότι εναπόκειται πλέον στη διεθνή κοινότητα να χρηματοδοτήσει τέτοια έργα και παραπονέθηκε ότι παρά τις υποσχέσεις των πλούσιων κρατών, το Κιριμπάτι έχει λάβει ελάχιστη οικονομική βοήθεια.

Πρώην βρετανική αποικία με όνομα Νήσοι Γκίλμπερτ, το Κιριμπάτι αριθμεί 103.000 κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν στριμωχτεί στην κεντρική ατόλη Ταράουα.  Σύμφωνα με το Βήμα, το ζήτημα για αυτά τα νησιά δεν είναι πλέον να προσαρμοστούν στις αλλαγές του περιβάλλοντος, αλλά να επιβιώσουν.

Σε τεχνητή νήσο μετακομίζουν κάτοικοι νησιού που απειλείται με βύθιση
Τη λύση των τεχνητών πλωτών νησιών αναλογίζεται ο πρόεδρος του νησιού Κιριμπάτι για να γλιτώσει τη χώρα του από το βύθισμα εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων.