Την πόρτα της… εφεδρείας θα δουν οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις σε αυτό που καταλήγει η κυβέρνηση είναι να περάσει το πλεονάζον προσωπικό σε εφεδρεία, η οποία όμως τυπικά δεν θα σημαίνει απόλυση, αφού οι υπάλληλοι αφ’ ενός δεν θα παίρνουν αποζημίωση και αφ΄ ετέρου θα έχουν προτεραιότητα σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το protothema.gr, στους διαγωνισμούς για μόνιμες θέσεις στο δημόσιο οι έφεδροι υπάλληλοι θα καταλαμβάνουν το 10% των θέσεων που «ανοίγουν». Στις περιπτώσεις των ορισμένου χρόνου οι έφεδροι θα καταλαμβάνουν το 30 %, ενώ στις άλλες περιπτώσεις δεν θα υπάρχει τέτοιος περιορισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλεονάζον προσωπικό θα κριθεί βάση δύο κριτηρίων: α) όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και β) όσοι είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Επιπλέον οι «πλεονάζοντες» έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν ανάμεσα σε στο δρόμο της εφεδρείας και σε εκείνον της εθελούσια εξόδου. Η κυβέρνηση θέλει να απομακρύνει το ενδεχόμενο της απόλυσης καθώς έχει κριθεί ότι στοιχίζει πολύς.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το πλεονάζον προσωπικό θα είναι γύρω στις 15000 υπαλλήλους.