Λήγει σήμερα, Παρασκευή, η μη δεσμευτική προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών για να δηλώσουν τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

Όπως δήλωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Π. Χριστοδούλου, σήμερα δεν πρόκειται να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων.

«Πρόκειται καθαρά για μια άσκηση συλλογής πληροφοριών. Η επίσημη προσφορά θα γίνει αργότερα, τον Οκτώβριο», είχε διευκρίσει.

Οι εποπτικές αρχές κάθε χώρας θα συγκεντρώσουν τις μη-δεσμευτικές απαντήσεις των ομολογιούχων και στη συνέχεια θα στείλουν τα στοιχεία στην Αθήνα, διαδικασία που θα πάρει χρόνο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, εκτίμησε ότι θα απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος αλλά τελικά θα ύπαρξη ισχυρή συμμετοχή.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, όμως, δεν συμμερίζεται αυτή την αισιοδοξία: Όπως είπε την Πέμπτη, «από τη μια πλευρά δεν είναι ελκυστικό για τον ιδιωτικό τομέα και από την άλλη ανακαλύπτουμε ότι είναι πολύ ακριβό για την Ελλάδα από την αρχή».

«Όταν είναι τόσο ακριβό, γίνεται λιγότερο αξιόπιστο», προσέθεσε.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα προχωρήσει μετά την έγκριση των αλλαγών στον EFSF από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Επίσημος στόχος είναι η συμμετοχή να ανέλθει στο 90% (135 δισ. ευρώ) των ιδιωτών που κατέχουν ομόλογα που λήγουν ώς το 2020. Οι τραπεζίτες μιλούν για ένα ποσοστό συμμετοχής 70%, ποσοστό που, όπως υποστηρίζουν, δεν θα πρέπει να εγείρει ανησυχίες για την επιτυχία του προγράμματος.

Επισήμως, 40 χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα, με ομόλογα 70 δισ. ευρώ ή το 50% των ομολόγων που λήγουν ώς το 2020.

«Ακόμα και με ποσοστό συμμετοχής 70% ή μεγαλύτερο, που είναι η δική μου εκτίμηση, το PSI θα προχωρήσει», δήλωσε στο Reuters Έλληνας τραπεζίτης που παρακολουθεί στενά τη διαδικασία.

Το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ενώ αυτές τις ημέρες παρουσιάσεις πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ και την Ασία.

Από τις ελληνικές τράπεζες, η Marfin Popular ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα συμμετέχει στο πρόγραμμα με ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,7 δισ. ευρώ.

Οι ζημίες των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών είναι 3,34 δισ. ευρώ περίπου, μετά από φόρους, ενώ συνολικά η επίπτωση από την απομείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγου ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ, καθώς οι επτά ελληνικές (Alpha, Attica, Εθνική, Emporiki, Eurobank, Geniki και Πειραιώς) και οι δύο κυπριακές τράπεζες (Κύπρου και Marfin) θα ανταλλάξουν ομόλογα ύψους 27 δισ. ευρώ.

Προς το παρόν είναι άγνωστο αν θα συμμετέχουν τελικά η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι οποίες θα ανακοινώσουν αποτελέσματα εξαμήνου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ATEbank ανέρχεται σε 6,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία.

Στα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς τον συνυπολογισμό των ομολόγων ύψους 2,4 δισ. ευρώ του ΤΣΠΕΑΘ και του ΤΕΑΔΥ (έπχυν δηλώσει ότι δεν θέλουν να συμμετέχουν), τα ομόλογα που θα ανταλλαγούν είναι ύψους 4,6 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 15 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα σε ειδικό αποθεματικό της Τραπέζας της Ελλάδος και για τα οποία αναμένεται κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για τη διάθεσή τους.

Σε ανάλυσή της, η Barclays Capital συνιστά στους ομολογιούχους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς εκτιμά ότι η πραγματική ζημία σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (net present value) είναι 5% και όχι 21% όπως εκτιμά το IIF.

Όπως αναφέρει, αν το πρόγραμμα αποτύχει, οι ομολογιούχοι θα ανακτήσουν μόνο το 40% της αξίας των ομολόγων που κατέχουν.

Στην αντίθετη περίπτωση, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 74%, ενώ στη δευτερογενή αγορά τα εληνικά κρατικά ομόλογα διαπραγματεύονται (;) στο 50% της ονομαστικής τους αξίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook