Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα του ουρανού από απόψε το βράδυ και μέχρι το βράδυ της Δευτέρα θα είναι ορατό ακόμη και με απλά κιάλια.

Δεν έχετε παρά να στρέψετε το βλέμμα σας στη Μεγάλη Άρκτο. Αριστερά και πάνω από τα δύο τελευταία άστρα της Άρκτου θα δείτε ένα φαινόμενο που ίσως δεν θα το ξαναδείτε στη ζωή σας.

Για να το διακρίνετε ανάμεσα στα άλλα “φώτα” του ουρανού απλά έχετε κατά νου ότι θα έχει μια άσπρη-μπλε απόχρωση.

Οι αριθμοί μπορεί να “τρομάζουν” καθώς μιλάμε για μια έκρηξη που έχει συμβεί σε απόσταση 21 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, όμως για τα μεγέθη του Σύμπαντος είναι… δίπλα μας.

Είναι η πιο κοντινή στη Γη έκρηξη “σούπερ-νόβα” που έχει συμβεί τα τελευταία 25 χρόνια.

Η έκρηξη, που πρωτοεντοπίστηκε στο γαλαξία του “Τροχού”, στις 24 Αυγούστου, από τον αστρονόμο του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ Πίτερ Νιούτζεντ, γίνεται συνεχώς πιο λαμπερή κάθε λεπτό που περνάει.

Πρόκειται για μια από τις πιο έγκαιρες στην ιστορία ανακαλύψεις έκρηξης σούπερ-νόβα (του λεγόμενου \”τύπου 1α\”),σχεδόν από το ξεκίνημά της, και δεν αποκλείεται έτσι να μελετηθεί επιστημονικά περισσότερο από κάθε άλλη τέτοια έκρηξη μέχρι σήμερα.

Σε λίγες μέρες, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο newsit.gr, η λάμψη της θα αργοσβήσει και το φαινόμενο θα είναι ορατό μόνο με μεγάλο τηλεσκόπιο, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Τι είναι μια έκρηξη “σούπερ-νόβα”

\"\"

Εκρήξεις αυτού του είδους συμβαίνουν όταν ένα μεγάλης πυκνότητας άστρο «λευκός νάνος», περίπου όσο η Γη σε μέγεθος, αλλά με μεγαλύτερη μάζα από τον ήλιο μας, εκρήγνυται εκτοξεύοντας μεγάλες ποσότητες ύλης σε μεγάλες αποστάσεις. Η ύλη αυτή κάποια στιγμή θα αποτελέσει την “μαγιά” για τη δημιουργία νέων άστρων και πλανητών.

\"\"

Έχουν υπάρξει ακόμα πιο φωτεινές εκρήξεις σούπερ-νόβα στο γαλαξία μας, με την πιο πρόσφατη το 1572, η οποία ήταν ορατή με γυμνό μάτι επί μήνες. Είχε προηγηθεί μια ακόμα πιο θεαματική έκρηξη, το 1006 μ.Χ., που έχει καταγραφεί στα κινεζικά και αραβικά αρχεία. Ήταν τόσο φωτεινή, που οι άνθρωποι μπορούσαν να διαβάζουν τις νύχτες απλώς με το φως της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook