Έναν εντυπωσιακό τρόπο να επιλέγουν τον πατέρα των μικρών τους έχουν οι κότες, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

Τα οικόσιτα πτηνά έχουν τη δυνατότητα να απορρίπτουν το σπέρμα κοκόρων που θεωρούν κοινωνικά κατώτερους και συνεπώς ακατάλληλους για πατέρες των μικρών τους.

Εξελικτική «ασπίδα» η επιλογή του πατέρα

Προκειμένου να «κληροδοτήσουν» το γενετικό τους υλικό στις επόμενες γενιές, οι κόκορες προσπαθούν από τη φύση τους να αναπαραχθούν με όσο το δυνατόν περισσότερες κότες.

Οι κότες παρόλα αυτά, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανέπτυξαν έναν μηχανισμό που τους προσφέρει τη δυνατότητα να απορρίπτουν το σπέρμα κοκόρων που θεωρούν κατώτερους κοινωνικά.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πέρα από τις κότες υπάρχουν και άλλα είδη – πτηνών και εντόμων – που έχουν την ίδια δυνατότητα.

\"http://3.bp.blogspot.com/-kQYn-Ex_DZY/Tme3N9cGlnI/AAAAAAAAFKI/2E44xAq9G-Q/s1600/111.jpg\"

«Είναι πραγματικά σημαντικό για τις κότες να μπορούν να επιλέγουν το καλύτερο δυνατό σπέρμα για τη γονιμοποίηση των αβγών τους. Έτσι, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν πριν από την ερωτική συνεύρεση, η ύπαρξη ενός τέτοιου μηχανισμού μπορεί να αυξήσει σημαντικά στη διατήρηση της εξελικτικής τους “φόρμας”» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης δρ Ρεμπέκα Ντιν.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «The American Naturalist».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook