Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι (φωτογραφία), χαρακτήρισε τον Χόσνι Μουμπάρακ «καλό άνθρωπο» και φίλο των Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζοντας όμως πως ο αιγυπτιακός λαός θα αποφασίσει την τύχη του ως ηγέτη.

«Είναι καλός άνθρωπος, καλός φίλος και σύμμαχος των ΗΠΑ, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό», δήλωσε ο Τσέινι όταν ρωτήθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για τον Ρόναλντ Ρίγκαν.

Η Ουάσινγκτον ζήτησε από την Αίγυπτο να αρχίσει αμέσως τη διαδικασία μετάβασης στη δημοκρατία και ο πρόεδρος Ομπάμα επεσήμανε την Παρασκευή πως η εποχή της πολιτικής καταπίεσης έχει παρέλθει και πως ελπίζει ότι ο Μουμπάρακ θα πάρει τη «σωστή απόφαση».

Ο Τσέινι, που συχνά επικρίνει τον Ομπάμα, δεν εξέφρασε την άποψή του σχετικά με το πώς χειρίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος την αιγυπτιακή κρίση, υπογράμμισε όμως πως είναι σημαντικό να υπάρχουν μυστικές διπλωματικές επαφές. «Είναι πολύ δύσκολο για έναν ξένο ηγέτη να ενεργεί φανερά σύμφωνα με τις υποδείξεις των ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τσέινι ήταν υπουργός Άμυνας το 1990 όταν το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ και υπενθύμισε πως ο Μουμπάρακ συνέβαλε σημαντικά στον πόλεμο αυτό, επιτρέποντας στα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη να διέρχονται από τον εναέριο χώρο της Αιγύπτου αλλά και με την αποστολή αιγυπτιακών στρατευμάτων.

Ο ίδιος δεν θέλησε να προβλέψει το μέλλον του Μουμπάρακ: «Δεν ξέρω, όμως υπάρχει μια στιγμή για όλους που πρέπει να τα παρατήσουν και να προχωρήσουν», είπε.

«Φτάνεις σε ένα σημείο που τα χρόνια μαζεύονται και είναι δύσκολο να σηκώσεις άλλα βάρη. Όμως, όπως είπα, είναι απόφαση μόνο του αιγυπτιακού λαού», επισήμανε ο Αμερικανός πρώην αντιπρόεδρος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook