Την εφαρμογή, το συντομότερο δυνατόν, των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, ζήτησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις των αναπτυγμένων οικονομιών να λάβουν μέτρα στήριξης της ανάκαμψης.

«Είναι σημαντικό οι ηγέτες της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για να αντιμετωπίσουν την κρίση κρατικού χρέους», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ σε ομιλία που έκανε στο Λονδίνο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

«Οι χώρες πρέπει να δράσουν με θάρρος τώρα, για να οδηγήσουν τις οικονομίες τους μέσα από αυτή την επικίνδυνη νέα φάση της ανάκαμψης», είπε η κ. Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι «οι υπεύθυνοι για την οικονομική πολιτική πρέπει να είναι έτοιμοι να λάβουν περαιτέρω μέτρα για την ανάκαμψη, συμπεριλαμβανομένων των μη συμβατικών μέτρων».

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «τα περιθώρια δράσης είναι σημαντικά μικρότερα σε σχέση με όταν προέκυψε για πρώτη φορά η κρίση».

Η συνταγή που προτείνει η κ. Λαγκάρντ είναι να διατηρηθεί πολύ χαλαρή η νομισματική πολιτική στις αναπτυγμένες οικονομίες. Το Reuters αναφέρει ότι η κ. Λαγκάρντ ζήτησε να επιβραδύνουν τη δημοσιονομική προσαρμογή τους οι χώρες που δεν αντιμετωπίζουν πίεση από τις αγορές, ενώ για τις χώρες που πιέζονται από τις αγορές είπε ότι είναι επείγουσα η δημοσιονομική προσαρμογή τους.

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε τους κινδύνους μίας περαιτέρω εξασθένησης των οικονομιών ή ακόμη και μίας εξουθενωτικής κρίσης ρευστότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η δήλωση αυτή έγινε, ενώ εντείνονται τα προβλήματα χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών από τις αγορές.

Το επιτόκιο δανεισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα φοβούνται ότι δεν θα λάβουν πίσω τα κεφάλαιά τους, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το spread μεταξύ του διατραπεζικού επιτοκίου δανεισμού για τρεις μήνες σε σχέση με το επιτόκιο δανεισμούς μίας ημέρας αυξήθηκε στις 78 μονάδες βάσης (0,78 της ποσοστιαίας μονάδας) την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook