Ένα παιδί και δύο ενήλικες αυτοκτονούν- κατά μέσο όρο- καθημερινά στη Βουλγαρία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα, Παρασκευή, στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NSI) της βαλκανικής αυτής χώρας.

Μεταξύ του 2000 και του 2010, 11.646 Βούλγαροι αυτοκτόνησαν ή πέθαναν από τραύματα, που οι ίδιοι προκάλεσαν στον εαυτό τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της NSI. Από τα θύματα αυτοκτονιών, οι 8626 ήταν άνδρες και οι 3020 γυναίκες.

Τα τελευταία 50 χρόνια, το παγκόσμιο ποσοστό αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά 60%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για την πρόληψη των αυτοκτονιών.

Ο αριθμός των αυτοκτονιών στη Βουλγαρία εκτοξεύθηκε στις 1383 το 2000 κι έπεσε στις 859 το 2010, γεγονός που καταδεικνύει ότι η οικονομική κρίση δεν είναι η ρίζα του προβλήματος των αυτοκτονιών στη βαλκανική αυτή χώρα.

Αντίθετα, οι οικογενειακές συγκρούσεις φαίνεται να είναι η βασική αιτία, αφού ευθύνονται για το 40% των αυτοκτονιών στη Βουλγαρία. Ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας είναι τα ψυχολογικά αίτια και ακολουθούν η οικονομική δυσπραγία, η κακή ερωτική ζωή, μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, τα προβλήματα στη δουλειά και οι διενέξεις μεταξύ καθηγητών και μαθητών.

Το νεότερο θύμα στον κατάλογο των αυτοκτονιών ήταν οχτώ ετών και το μεγαλύτερο 97, στην υπό εξέταση περίοδο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ένας στους τέσσερις Βούλγαρους αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της ανάπτυξης κάποιας ψυχικής ασθένειας εξαιτίας του καθημερινού άγχους, τα τελευταία χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά αυτοκτονιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας στατιστικής Eurostat δείχνουν ότι η Βουλγαρία καταλαμβάνει την 20η θέση μεταξύ των χωρών-μελών. Στην κορυφή βρίσκεται η Λιθουανία και ακολουθούν η Ουγγαρία, η Λετονία, η Σλοβενία και η Εσθονία.

Ψυχικές διαταραχές, κατάθλιψη, κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών είναι τα βασικά αίτια, που οδηγούν κάποιον στην αυτοκτονία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook