Τη θεαματική άνοδο των κρουσμάτων καρκίνου στα Ανώγεια σημειώνει έρευνα που διεξήχθη από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Ηρακλείου Αντ. Καφάτο, σε τρεις περιοχές της Κρήτης και καλύπτει μια μακρά περίοδο από το 1950 εώς το 2000.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι κατά το διάστημα 1950-1970 στις περιοχές Βαγιωνιά, Τυμπάκι και Ανώγεια τα επίπεδα καρκίνου ήταν λιγότερα από τα αναμενόμενα. Για το επόμενο διάστημα 1980-2000, παρουσίασαν αύξηση σε λογικά πλαίσια για τις περιοχές Βαγιωνιά και Τυμπάκι, ενώ στα Ανώγεια τα καρκινικά κρούσματα σχεδόν τριπλασιάστηκαν.

Η περιοχή των Ανωγείων κατέχει μάλιστα θλιβερή πρωτιά στους δείκτες θνησιμότητας, για όλα τα είδη καρκίνου, καθώς οι περιπτώσεις που τελικά οι ασθενείς καταλήγουν υπερβαίνει κατά ποσοστό 4% τον εθνικό δείκτη θνησιμότητας.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή κ. Καφάτο, η ανησυχητική άνοδος του καρκίνου στα Ανώγεια, αποδίδεται κυρίως στην αύξηση του καπνίσματος, στην υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος ενώ ανοιχτό αφήνει η έρευνα το ενδεχόμενο να επιδρούν παράγοντες όπως η χρήση εντομοκτόνων και φαρμάκων για ζώα.

Με βάση την έρευνα αυτή αλλά και με παρόμοιες μελέτες, ο κ. Καφάτος συμπεραίνει ότι η κρητική διατροφή αποτελεί στην ουσία απλή μέθοδο πρόληψης για μια σειρά χρόνια και πολύ σοβαρά νοσήματα πέρα του καρκίνου όπως καρδιαγγειακά και παχυσαρκία. Ο ίδιος συνιστά επιστροφή στο διατροφικό αυτό μοντέλο, το οποίο άλλωστε το τελευταίο διάστημα εκθειάζουν όλο και πιο συχνά, μελέτες από τα εγκυρότερα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook