Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στο Βερολίνο, με αφορμή πληθώρα φημών που κάνουν το γύρο του Διαδικτύου και αναφέρονται σε δήθεν στάση πληρωμών του ελληνικού Δημοσίου μέσα στις επόμενες ώρες (!)

Τις φήμες μάλιστα αναπαρήγαγαν εξειδικευμένα γερμανικά χρηματιστηριακά και οικονομικά blogs και sites με αποτέλεσμα να χρειαστεί να υπάρξει διάψευση από στελέχη του ελληνικού οικονομικού επιτελείου αλλά και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς τα πρακτορεία Bloomberg και Dow Jones Newswires.

Κορυφαία πηγή, μάλιστα, του υπ. Οικονομικών χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη φημολογία ως “σκουπίδια!’

Παρά τις διαψεύσεις αυτές όμως το Bloomberg αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός σχεδίου στήριξης των γερμανικών τραπεζών απέναντι στο ενδεχόμενο τελικώς η Ελλάδα να κηρύξει ΟΝΤΩΣ στάση πληρωμών, προφανώς όχι άμεσα!

Ανώνυμες πηγές…

Συγκεκριμένα, το πρακτορείο, επικαλούμενο μάλιστα δηλώσεις – υπό καθεστώς ανωνυμίας φυσικά – κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης Μέρκελ, αναφέρει πως οι εταίροι και πιστωτές μας έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους την πιθανότητα η χώρα μας να μην καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να εξωθηθεί σε credit event και πάντως σε αδυναμία κάλυψης των πληρωμών της, αφού πιθανότατα δεν θα μπορέσει να λάβει τις επόμενες δόσεις των δανείων της.

Ακριβώς λοιπόν για να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη για τις γερμανικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες – που είναι σαφώς πολύ «εκτεθειμένες» στο ελληνικό χρέος , η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη επεξεργαστεί ένα έκτακτο σχέδιο παροχής ρευστότητας και κρατικών εγγυήσεων που δύναται να καλύψει τις ζημίες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Γερμανίας από ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» ως και 50% των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν!

Αλλαγή στις συνθήκες της Ε.Ε. ζητά η Μέρκελ

Την ίδια ώρα και βλέποντας πια ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι μάλλον μη αναστρέψιμη, η Γερμανίδα καγκελάριος απηύθυνε εκ νέου σήμερα έκκληση για τροποποίηση των συνθηκών της Ε.Ε.

Χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη ως μονόδρομο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «χρειάζεται μεγαλύτερη ενοποίηση και ισχυρότερη εναρμόνιση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών δραστηριοτήτων στην Ευρώπη», κάτι που πρέπει να αποτυπωθεί σε μια νέα, αναθεωρημένη Συνθήκη.

Προφανώς μια Συνθήκη που θα διορθώνει τις «ανορθογραφίες» της Λισαβόνας και θα προβλέπει και διαδικασίες «συνέτισης» ή «απεμπλοκής» των αδύναμων χωρών από το ενιαίο νομισματικό σύστημα …

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook