Επειδή η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών μας ,είναι βασικό μέλημά μας, η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, ΄με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, αφού ευχηθεί μια καλή σχολική χρονιά, σε όλα τα παιδιά ,οφείλει , να επιστήσει την προσοχή των γονιών , όσο αφορά την διατροφή των παιδιών τους στα σχολεία.

Ο κάθε γονιός ,οφείλει να δώσει στο παιδί του ορθή διαπαιδαγώγηση ,ως προς τις διατροφικές συνήθειες του,επομένως από πολύ μικρή ηλικία είναι πολύ σημαντική η εκπαίδευση των μικρών μαθητών, αφού οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να θέσουν τις βάσεις για ένα μεγάλο βαθμό προστασίας του παιδιού όταν αυτό μεγαλώσει.

Επειδή ο χρόνος που ένα παιδί περνάει στο σχολείο είναι αρκετά μεγάλος,εμείς ως γονείς οφείλουμε να του παρέχουμε μία διατροφική συνδρομή σαυτό το χρόνο ,που μπορεί να είναι είτε από το σπίτι είτε από το κυλικείο του σχολείου.

Όποια σχολική διατροφική συνδρομή και εάν επιλέξουμε ως γονείς ,θα πρέπει να στοχεύει στην σωστή και υγιεινή διατροφική εκπαίδευση των μαθητών, ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε την παιδική παχυσαρκία και τα διάφορα νοσήματα που σχετίζονται από την κακή διατροφή, αλλά συνάμα θα πετύχουμε να προωθήσουμε την σωστή διατροφική συνήθεια και ως αυριανοί ενήλικες.

Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, θα είναι παρούσα, όπως και στο παρελθόν, θα συμβάλλει και θα συμμετέχει είτε με ενημερωτικές επισκέψεις στα σχολεία, ΄με ειδικούς διατροφολόγους ώστε βοηθήσουν τους μαθητές σε ασφαλείς καταναλωτικές συνήθειες και σωστές αγορές ώστε σαν αυριανοί καταναλωτές να γνωρίζουν και την διαχείριση των οικονομικών τους

Ειδικότερα η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ ενημερώνει ότι σύμφωνα με την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία τα επιτρεπόμενα προς πώληση τρόφιμα στα κυλικεία των σχολείων είναι ΜΟΝΟΝ

* Σάντουιτς και τοστ τυποποιημένα (με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό) με τυρί ή και γαλοπούλα (από λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας).
* Απλά αρτοσκευάσματα, όπως φρυγανιές, αρτίδια φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια (σε ατομική συσκευασία 50g).
* Σταφιδόψωμο (σε ατομική συσκευασία έως 60g)
* Μουστουκούλουρα (σε ατομική συσκευασία έως 60g)
* Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση (σε ατομική συσκευασία έως 60g)
* Τυρόπιτα ή Σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι.
* Γιαούρτι <<παντός τύπου>>.
* Φρέσκα φρούτα (καλά πλυμένα, σε ατομική συσκευασία)
* Ξηρά φρούτα, όπως σύκα δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
* Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο (έως 250ml για το γάλα με κακάο, έως 330ml για το σκέτο γάλα).
* Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (έως 150ml).
* Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός) χωρίς πρόσθετη ζάχαρη (έως 330ml).
* Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.
* Καφές και αφεψήματα (μόνο για το προσωπικό).

Για τα σχολικά κυλικεία των Γυμνασίων, Λυκείων και Νυχτερινών Σχολείων στο παραπάνω κατάλογο προστίθενται και:
* Ξηροί καρποί, ανάλατοι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
* Μέλι, σε ατομική συσκευασία
* Χαλβάς και παστέλι <<παντός τύπου>> (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
* Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση (σε μικρή συσκευασία έως 30g

Τέλος καλούμε τους Συλλόγους των γονέων των παιδιών ,δασκάλους να μας ενημερώνουν εάν διαπιστώσουν περίεργες πρακτικές από τους διαχειριστές των Σχολικών Κυλικείων, η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ ,δέχεται παράπονα και καταγγελίες στα τηλέφωνα 2821092666 και 2821092306,

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook