Επίθεση κατά των ΗΠΑ για τη διατήρηση της φυλακής του Γκουαντάναμο στην Κούβα εξαπέλυσε χθες η ευρωπαία Επίτροποςγια τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλστρεμ.

\”Είναι ντροπή που είναι ακόμη ανοιχτό και που οι άνθρωποι δεν είχαν μια δίκη\”, δήλωσε η Μάλστρεμ, σε συνέντευξη τύπου, και επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να υπενθυμίζει στις ΗΠΑ ότι η φυλακή θα πρέπει να κλείσει.

Για τη φυλακή του Γκουαντάναμο, η οποία άνοιξε τον Ιανουάριο του 2002 και μέχρι στιγμής έχουν περάσει από εκεί περισσότεροι από 800 άνθρωποι, είχε υπογράψει ο Πρόεδρος Ομπάμα διάταγμα για το κλείσιμό της, τον Ιανουάριο του 2009. Ωστόσο το Κογκρέσο για δημοσιονομικούς λόγους εμποδίζει ντε φάκτο το κλείσιμο της φυλακής αρνούμενο να αποδεσμεύσει τα χρήματα που χρειάζονται για τη μεταφορά των κρατούμενων από τη στρατιωτική φυλακή προς το αμερικανικό έδαφος ή σε τρίτες χώρες.

Η ΕΕ υπογράμμισε επίσης σήμερα ότι ο νόμιμος αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν θα πρέπει να γίνεται σε βάρος των ελευθεριών. \”Τα τελευταία δέκα χρόνια, ήρθαμε συχνά αντιμέτωποι με το ευαίσθητο ζήτημα της ισορροπίας ανάμεσα στην ελευθερία και την ασφάλεια. Δεν πρέπει ποτέ να υποχωρούμε στον πειρασμό να θυσιάζουμε το πρώτο στο βωμό του δεύτερου\”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ, με αφορμή την 10η επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook