Τα μισά χρήματα από αυτά που περιμένουν και τα οποία εισέπρατταν τέτοια εποχή τα τελευταία δύο χρόνια θα εισπράξουν φέτος οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι όλης της Κρήτης. Η απίστευτη αυτή εξέλιξη έρχεται μέσα στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης, που βρίσκει αποδυναμωμένη την ύπαιθρο και την αγροτική παραγωγή κατεστραμμένη από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να επιδιώξει την ενίσχυση των δικαιούχων επιδότησης μέσα σε αυτή την αρνητική συγκυρία, δέχεται αμαχητί αυτή την απαράδεκτη περικοπή και ετοιμάζεται να πληρώσει τα μισά μόνο χρήματα σαν \”προκαταβολή\” στους δικαιούχους!

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χθες, η Κομισιόν, αντί να βοηθήσει φέτος τους αγροτοκτηνοτρόφους των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πισωγυρίζει στον κανονισμό του 2009. Αναγνωρίζει, δηλαδή, ότι «υπάρχει οικονομική κρίση και όξυνση των προβλημάτων επιβίωσης», αλλά εντούτοις… ξαναγυρίζει στο καθεστώς των προκαταβολών έως 50% στους γεωργούς και 80% στους παραγωγούς του βόειου κρέατος, παίρνοντας πίσω το δικαίωμα πληρωμών του συνόλου των επιδοτήσεων από τις 16 Οκτωβρίου σε κάθε χώρα που είχε ενεργοποιήσει το σύνολο των αιτήσεων για τους παραγωγούς της.

Τεράστια ποσά

Το πακέτο των αγροτικών επιδοτήσεων ανέρχεται σε 2,80 δισεκατομμύρια ευρώ σε πανελλαδικό επίπεδο και από αυτά γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ – 110 εκατομμύρια ευρώ μόνο από την Ένωση Ηρακλείου – θα \”έπεφταν\” στην Κρήτη ως μάννα εξ ουρανού για την ανακούφιση των αγροτοκτηνοτρόφων και γενικότερα της αγοράς, που κυριολεκτικά στενάζει κάτω από την οικονομική κρίση. Τώρα όμως θα έρθουν τα μισά από αυτά και για τα υπόλοιπα ουδείς μπορεί να εξασφαλίσει στους δικαιούχους αν και πότε θα τα πάρουν, μέσα από τη γενικότερη κατάσταση της \”σφιχτής\” πολιτικής που ακολουθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο αναλυτικά, η Κομισιόν εξέδωσε τον εν λόγω κανονισμό, ο οποίος έχει ως εξής:
«Άρθρο 1: Τα κράτη-μέλη επιτρέπεται να καταβάλλουν, από τις 16 Οκτωβρίου 2011, προκαταβολές στους γεωργούς μέχρι ποσοστού 50% των άμεσων ενισχύσεων που απαριθμούνται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009 για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2011, υπό την προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρωθεί η εξακρίβωση των όρων επιλεξιμότητας δυνάμει του άρθρου 20 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009.

Όσον αφορά τις ενισχύσεις για το βόειο κρέας που προβλέπονται στον τίτλο IV κεφάλαιο 1 τμήμα 11 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009, επιτρέπεται στα κράτη-μέλη να αυξήσουν το ποσό που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο έως το 80% της ενίσχυσης.
Άρθρο 2: Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος».

Ειρωνική αναφορά

Το παράδοξο της απόφασης είναι, μάλιστα, ότι στο εισηγητικό σημείωμα του κανονισμού, που δημοσιεύεται χωρίς το παραμικρό σχόλιο στην ιστοσελίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ (!), γίνεται αναφορά στις κακές οικονομικές συγκυρίες των γεωργών και των κτηνοτρόφων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σαν να πρόκειται για βελτίωση και όχι για πισωγύρισμα του κανονισμού των Βρυξελλών…

Να υπενθυμίζουμε ότι στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν ήταν ακόμα η Ν.Δ. στην κυβέρνηση, είχε δοθεί από τις Βρυξέλλες το πράσινο φως για καταβολή του 50% των χρημάτων της ενιαίας ενίσχυσης μέσα από την ταμειακή διευκόλυνση του κράτους.

Ακολούθησε η δυνατότητα καταβολής του 50% αμέσως από τις κοινοτικές ενισχύσεις χωρίς τα δάνεια των τραπεζών και μετά το 2009 το ποσοστό απελευθερώθηκε μέχρι και το σύνολο των πληρωμών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σημερινή απόφαση, λοιπόν, έρχεται να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς, παρά το γεγονός ότι η οικονομική θέση των παραγωγών από το 2009 μέχρι σήμερα έχει δυσκολέψει σε βαθμό που να θυμίζει, όπως λέμε, \”τη νύχτα με τη μέρα\”…

ΟΡΓΗ ΓΑΒΑΛΑ

«Τον κακό τους τον καιρό»… Με τα λόγια αυτά απάντησε εμβρόντητος όταν του διαβάσαμε την ανακοίνωση της Κομισιόν ο πρόεδρος της ΚΣΟΣ και της ΕΑΣ Ηρακλείου Μανόλης Γαβαλάς. «Στις 16 Οκτωβρίου εμείς ξέρουμε ότι μπορούμε να πάρουμε όλα τα λεφτά. Πού το βρήκανε το ποσοστό του 50%; Αλλάξανε πάλι; Αυτό ίσχυε πιο παλιά. Τα τελευταία δύο χρόνια, αρκεί να έχουμε τα χαρτιά μας έτοιμα, μπορούσαμε να πληρωθούμε μέσω ΟΣΔΕ το σύνολο των επιδοτήσεών μας. Είναι μια απαράδεκτη απόφαση.

Αντί, λοιπόν να βελτιώνουν τα συστήματά τους, βλέποντας ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει φέτος χειρότερα προβλήματα επιβίωσης, κάνουν ένα τόσο μεγάλο πισωγύρισμα»… Ο συνεταιριστής περιμένει από σήμερα την επίσημη αντίδραση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και φυσικά της κυβέρνησης, ενώ θεωρεί ως δεδομένη από τώρα την αντίδραση των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Κρήτης, που βιώνουν καταστάσεις εξαθλίωσης. Και η δική τους οικονομική κρίση επηρεάζει άμεσα και τη βιωσιμότητα της τοπικής αγοράς, που άλλα χρόνια \”ζωντάνευε\” όταν έφταναν στις τσέπες του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου τα ποσά των επιδοτήσεων.

neakriti.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook