Γιγαντιαία βασιλικά καβούρια που ευημερούν μόνο σε ζεστά νερά, αφού δεν αντέχουν σε θερμοκρασίες μικρότερες του 1,4 βαθμού Κελσίου, εντοπίστηκαν στη Δυτική Ανταρκτική Χερσόνησο, γεγονός που προβληματίζει τους επιστήμονες αφού το θεωρούν ως μία ακόμη ένδειξη ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί υπαρκτή απειλή.

«Τα τελευταία 14 εκατομμύρια χρόνια περίπου, αυτά τα είδη καβουριών απουσίαζαν από τα ύδατα της Ανταρκτικής γιατί ήταν πολύ κρύα για να επιβιώσουν», αναφέρει ο καθηγητής Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης Κρεγκ Σμιθ. «Στην Ανταρκτική Χερσόνησο όμως, τα νερά θερμαίνονται πολύ γρήγορα».

http://news.bbcimg.co.uk/media/images/55218000/jpg/_55218602_nyaldwynipalmerdeep-cralgsmith.jpg

Τα βασιλικά καβούρια, που έχουν μήκος 40 εκατοστών, εντοπίστηκαν από ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομποτικό όχημα σε βάθος μεγαλύτερο των 850 μέτρων. Θεωρούνται πολύ απειλητικά ζώα αφού μπορούν να συντρίψουν τα καβούκια άλλων ειδών με τα σκληρά κελύφη τους», επισημαίνει ο Σμιθ χαρακτηρίζοντάς τα ως «αδηφάγους θηρευτές». Επίσης μπορούν να σκάψουν σε μεγάλο βάθος και να παγιδεύσουν τα θηράματά τους όπως εχινόδερμα ή αστερίες, για να τα καταναλώσουν αργότερα.