Μονομερείς αποφάσεις από τη διοίκηση για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ, όπως η τετραήμερη απασχόληση και οι περικοπές μισθών, μείωση του προσωπικού μέσα από προγράμματα αποχώρησης όπως αυτά της Cosmote, καθυστέρηση των επενδύσεων σε οπτική ίνα αλλά και δορυφορικές υπηρεσίες μέχρι το 2014 αποτελούν μονόδρομο για τον ΟΤΕ, η ηγεσία του οποίου βλέπει μέρα με τη μέρα την πελατειακή βάση του να «συρρικνώνεται» και τα έσοδά του από τη σταθερή τηλεφωνία να «αιμορραγούν».

Η οικονομική συγκυρία αλλά και ο έντονος ανταγωνισμός δεν επιτρέπουν στον Οργανισμό, όπως δημοσιεύει η imerisia.gr, να παραμείνει σε διάλογο με τους εργαζόμενους (ο οποίος έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από τρία χρόνια), ενώ πλέον οι πιέσεις του βασικού μέτοχου, της Deutsche Telekom, για περικοπές δαπανών, και ιδιαίτερα του εργασιακού κόστους, είναι πιο ασφυκτικές από ποτέ. Η διοίκηση καλείται να διαχειριστεί τρία βασικά θέματα, με πρωταρχικό αυτό των εργασιακών σχέσεων, τις επενδύσεις που μπαίνουν σε πολύ αργούς ρυθμούς και το δανεισμό, καθώς ο Οργανισμός μέσα στο 2011 θα χρειαστεί περίπου 700 εκατ. ευρω για να αποπληρώσει παλαιοτέρα δάνεια.

Εργασιακές σχέσεις
Τη Δευτέρα αναμένεται η ενημέρωση των εργαζομένων για τις προτάσεις που κατέθεσαν την Τετάρτη σε μια μαραθώνια συνάντηση των δύο πλευρών που ξεπέρασε τις 12 ώρες.

Αν και οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι τα μέτρα που αντιπρότειναν στη διοίκηση για μείωση του εργασιακού κόστους «δίνουν λύσεις αποτελεσματικές στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των προβλημάτων και των θεμάτων που μπήκαν στο πλαίσιο συζήτησης για υπογραφή ΣΣΕ» η διοίκηση φαίνεται να μην είναι ικανοποιημένη.

Μάλιστα, το ενδεχόμενο να επιβληθούν μονομερώς αλλαγές για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά, καθώς οι δαπάνες προσωπικού ξεπερνούν τα 720 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Η DT έχει διαμηνύσει, ήδη, ότι απαιτούνται «γενναίες» περικοπές ώστε η μισθοδοσία από το 37% των εσόδων του ΟΤΕ να υποχωρήσει στο 21%-25%, δηλαδή να μειωθεί κατά 300 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια. Στο «πάγωμα» των νέων επενδύσεων σε οπτική ίνα VDSL, της αναβάθμισης των υποδομών του ΟΤΕ, αλλά και τις δορυφορικές υπηρεσίες για τουλάχιστον τρία χρόνια αναγκάζεται να προχωρήσει η διοίκηση του Οργανισμού.

Εσοδα
Η συγκεκριμένη απόφαση είναι αποτέλεσμα των μεγάλων πιέσεων που δέχεται ο ΟΤΕ από τη μείωση των εσόδων του, αλλά και της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων να προχωρήσει σε ρύθμιση της αγοράς VDSL, όπως ακριβώς και στη σταθερή τηλεφωνία.

Επίσης, η αβεβαιότητα που επικρατεί στην ελληνική αγορά αλλά και η ανάγκη περικοπών των δαπανών του Οργανισμού οδήγησαν τη διοίκηση του Οργανισμού να εφαρμόσει ρυθμούς? χελώνας στις επενδύσεις. στρέφοντας το βλέμμα πλέον στην εξεύρεση πόρων για αναχρηματοδότηση των δανείων ώστε να μειωθεί και ο δανεισμός.

Αναζητείται ρευστότητα
Η εξεύρεση ρευστότητας και η αναχρηματοδότηση του δανεισμού του ΟΤΕ είναι ένας ακόμα «πονοκέφαλος» για τη διοίκηση του Οργανισμού.

Μπορεί τον περασμένο Φεβρουάριο ο Οργανισμός να αναχρηματοδότησε, με μεγάλη μάλιστα επιτυχία, δάνεια ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ωστόσο τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί αυξημένη ρευστότητα για να αναχρηματοδοτήσει δάνεια 3,3 δισ. ευρώ, που λήγουν έως το τέλος του 2013. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2011 λήγει ακόμα ένα ομολογιακό του ΟΤΕ ύψους 650 εκατ. ευρώ το οποίο εκδόθηκε 11/11/2005 και θα πρέπει να αποπληρωθεί στις 11/11/2011.

Επίσης θα πρέπει να εξασφαλιστούν άλλα 769 εκατ. το 2012 για να καλύψουν τα ομολογιακά που λήγουν. Η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί ότι αποτελεί κρίσιμο σημείο για τον ΟΤΕ η μείωση του δανεισμού του και στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook