¨Οροπέδιο Λασιθίου: Το Αιολικό Πάρκο των Θεών» είναι ο τίτλος του βιβλίου του τεχνολόγου μηχανικού, Γιώργου Χατζηδάκη, που μας ξεναγεί στην πλούσια ιστορία του Οροπεδίου, μας διηγείται ιστορίες και μύθους,  αλλά ταυτόχρονα καταθέτει και μια αξιόλογη πρόταση αναστήλωσης του αιολικού πάρκου, έχοντας μάλιστα πάρει και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για αυτή την πρόταση.

Το Οροπέδιο Λασιθίου

Το Οροπέδιο Λασιθίου, είναι ένας τόπος ευλογημένος  με πλούσιο φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο!   Ένα αληθινό παρθένο κομμάτι γης, μια από τις ποιο γοητευτικές και φυσικές γωνίες που έχει να παρουσιάσει ολόκληρος ο πλανήτης μας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αυτό το μέρος επιλέχτηκε, κατά την μυθολογία, για να γεννηθεί ο μεγάλος θεός Δίας, ο πατέρας των θέων και των ανθρώπων, στο σπήλαιο του ψυχρού ή Δικταίο άντρο, στο μυθικό και ιερό βουνό της Δίκτης του οροπεδίου Λασιθίου.

Τόπος, που αποτέλεσε ¨Μήλο της Έριδος¨ για πολλούς κατακτητές από την μινωική εποχή  μέχρι και την Τουρκοκρατία.

Στην δεκαετία του 1950 και μετά στο Οροπέδιο Λασιθίου, αναπτύχθηκε το πρώτο, μεγαλύτερο και ομορφότερο Αιολικό Πάρκο του κόσμου, σε μια εποχή και περιοχή όπου τα διαθέσιμα υλικά και τεχνολογίες ήταν περιορισμένα και σε ποσότητα και σε ποικιλία, για να υπηρετήσουν τον απλό αγρότη, δένοντας αρμονικά με το περιβάλλον και αποτελώντας ένα πρωτόγνωρο θέαμα.

Δυστυχώς, σήμερα, ο Λασιθιώτικος κάμπος δεν θυμίζει σε τίποτα το ένδοξο παρελθόν του, τα κουφάρια των μύλων όρθια, πλαγιαστά ή πεσμένα κάτω θρηνολογούν για το κατάντημα τους και μόνο οι διηγήσεις από τους παλιούς ανθρώπους και από φωτογραφίες μπορούμε να φανταστούμε αυτό που υπήρχε.

Το βιβλίο ¨Αιολικό Πάρκο Των Θεών¨ κυκλοφορεί από 10 Αυγούστου σε όλα τα βιβλιοπωλεία.