ΣTH λύση του εσωτερικού δανεισμού 400 εκατ. ευρώ θα αναγκαστεί να προσφύγει η διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών έως το τέλος του έτους, προκειμένου να συνεχίσει την εύρυθμη καταβολή των συντάξεων στους ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην express.gr, μετά το τελεσίγραφο του κλιμακίου της τρόικας προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη ότι δεν θα δοθούν νέοι πόροι προς τα ασφαλιστικά ταμεία και ότι οι οργανισμοί θα πρέπει να καλύψουν τα ελλείμματα εκ των έσω, η διοίκηση του οργανισμού προσανατολίζεται στη λήψη δανείου χρησιμοποιώντας τα αποθεματικά των υγιών ταμείων που συγχωνεύτηκαν στον ΟΑΕΕ.

«Δεν μπορώ να κόψω τις συντάξεις. Θα δανειστώ μέσω των υγιών ταμείων και θα τα επιστρέψω από τη χρηματοδότηση του οργανισμού για το 2012», δηλώνει στη «RealMoney» ο διοικητής του Γεράσιμος Βουδούρης.

Τα μέτρα «έπνιξαν» τις επιχειρήσεις

Σημειώνεται ότι τα έσοδα του οργανισμού παρουσιάζουν μείωση 7% σε σχέση με πέρυσι, καθώς ακόμη και επιχειρήσεις που κατέβαλλαν κανονικά τις εισφορές τους αδυνατούν λόγω της κρίσης να ανταποκριθούν. Συγκεκριμένα από τους 700.000 εναπομείναντες ενεργούς ασφαλισμένους λιγότεροι από 540.000 καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές. Σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη η μείωση αυτή στερεί από τον οργανισμό περίπου 150 εκατ. τον μήνα.

Παράλληλα, ο ΟΑΕΕ, πέρα από την καταβολή συντάξεων, θα πρέπει να είναι συνεπής στην καταβολή των δαπανών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του. Σύμφωνα με τον διοικητή του οργανισμού, οι οφειλές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ προς διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.

Διέξοδος…

Σανίδα σωτηρίας για τον οργανισμό, σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη, είναι η υλοποίηση από τον υπουργό Εργασίας της πρότασης για νέα περαίωση – ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν υποβάλει με επιστολή τους οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος και Βασίλης Κορκίδης, αντίστοιχα.

Αναλυτικότερα η πρόταση της περαίωσης προβλέπει να δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες του ΟΑΕΕ να επιλέξουν μέχρι και δύο ασφαλιστικά κλιμάκια χαμηλότερα και να μην υπάρχει χρονικός περιορισμός για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως ισχύει με την τρέχουσα ρύθμιση έως 31/12/2012.

Ακόμη προτείνεται η αποπληρωμή οφειλών σε τρεις διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 100% επί των πρόσθετων τελών, αλλά και για ποσό οφειλής έως 25.000 ευρώ (χωρίς τις πρόσθετες επιβαρύνσεις) η αποπληρωμή να γίνεται σε περισσότερες ισόποσες διμηνιαίες δόσεις (όπως περιγράφεται παρακάτω) με έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών.

Oσον αφορά τους μεν οφειλέτες οι οποίοι έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, προτείνεται η εφαρμογή της προτεινόμενης περαίωσης με: i) έκπτωση 100% επί των πρόσθετων τελών στην περίπτωση εξόφλησης σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, ii) έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών στην περίπτωση εξόφλησης σε περισσότερες διμηνιαίες δόσεις, που θα αντιστοιχούν στο 20% της τελευταίας τρέχουσας εισφοράς τους, iii) με παρακράτηση ποσοστού από τη σύνταξή τους για αυτούς που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Για τους δε επαγγελματίες των οποίων οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε «αδράνεια» προτείνεται η υπαγωγή τους με αντίστοιχους όρους στο καθεστώς της προτεινόμενης «ασφαλιστικής περαίωσης» για τις παλαιές οφειλές, με την προϋπόθεση της παύσης αποστολής ταχυπληρωμών για τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Ωστόσο σε μια αγορά η οποία στενάζει από την έλλειψη ρευστού με περισσότερες από 350.000 επιχειρήσεις να βρίσκονται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού μη έχοντας χρήματα να πληρώσουν ακόμη και τους λογαριασμούς ρεύματος, οι ομολογουμένως ευμενείς για τους οφειλέτες προτάσεις καθίσταται αμφίβολο αν θα αποδώσουν τελικά έσοδα στον ΟΑΕΕ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook