ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι η Ελλάδα έχει στα ταμεία της χρήματα που επαρκούν για ένα μήνα ώστε να καλυφθούν οι πολύ βασικές ανάγκες, όπως πληρωμές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας, και υπό το φόβο η τρόικα να περιορίσει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εκδίδει έντοκα γραμμάτια για να καλύπτει τις ανάγκες της, ξεκινά τη Δευτέρα ο τελικός κύκλος των διαπραγματεύσεων για την καταβολή της επόμενης δόσης.

Το σκηνικό ασφυξίας συμπληρώνεται, όπως δημοσιεύει η enet.gr, από τους περιορισμούς στην τραπεζική ρευστότητα που δημιουργεί ο έλεγχος από την Black Rock, η στάση πληρωμών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς ελληνικά έργα λόγω χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας, αλλά και οι αναταράξεις στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το δυσμενές κλίμα χειροτέρευσε την προηγούμενη εβδομάδα από το διεθνές περιβάλλον, τους τριγμούς στις ΗΠΑ αλλά και τη δεινή θέση της Ιταλίας (που αντέδρασε άμεσα με νέα μέτρα).

Το σκηνικό δημιουργεί τεράστια πίεση στην Ελλάδα να αναλάβει αποφασιστική δράση για να πεισθούν οι αγορές, επισείοντας ακόμη και την απειλή παύσης πληρωμών των δόσεων (ολικής παύσης, που θα συνεπάγεται χρεοκοπία, ή μερικής, που θα προκαλέσει στάση εσωτερικών πληρωμών), ακόμη και εξόδου από το ευρώ.

Το τελεσίγραφο είναι αυστηρότατο, ενώ ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναγκάστηκε την Παρασκευή να διαψεύσει φήμες περί χρεοκοπίας της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της χώρας ότι θα υπάρχει «πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου».

Η δέσμευση αυτή θα επαναληφθεί αύριο στη διαπραγμάτευση που ξεκινά με τα τεχνικά στελέχη της τρόικας και στη συνέχεια σε επίπεδο κορυφής το πιθανότερο μετά το άτυπο Ecofin (16-17 Σεπτεμβρίου) στο οποίο η Ελλάδα αναμένεται να δεχθεί εντονότατες πιέσεις.

Η στάση του ΔΝΤ

Η κάθοδος της τριανδρίας ήταν προγραμματισμένη για τις 14 Σεπτεμβρίου. Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι αναβάλλεται (αν και επισήμως τα ραντεβού έχουν οργανωθεί) λόγω της παρουσίας του εκπροσώπου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν σε έκτακτη συνεδρίαση του Ταμείου για την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ φέρεται να επιθυμεί να μη μετάσχει στο νέο δάνειο για την Ελλάδα. Η τρόικα με την έλευσή της στην Αθήνα αναμένεται να ασκήσει εκ νέου σκληρότατες πιέσεις στην κυβέρνηση να λάβει όλα τα μέτρα, παλαιά και νέα, εδώ και τώρα. Το ένα πεδίο είναι το διαρθρωτικό, από το οποίο πλέον περιμένει από την κυβέρνηση πράξεις, και το δεύτερο το εισπρακτικό, με τις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο μέτρων να ξεκινούν από το σημείο μηδέν, μετά την αιφνίδια διακοπή τους 10 ημέρες πριν.

Το μαστίγιο των διαπραγματευτών είναι πολύ επώδυνο: η δόση του δανείου. Η κυβέρνηση δεν την έχει διασφαλίσει, ούτε όμως και έχει τα απαραίτητα διαθέσιμα για πολύ καιρό. Εκτιμάται ότι αν μεταφερθούν χρονικά όλες οι υπόλοιπες δαπάνες (επιστροφές φόρων, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, πληρωμές έργων, ακόμη και το ΕΣΠΑ κ.λπ.) υπάρχουν λεφτά για τις βασικές ανάγκες (μισθοί – συντάξεις κ.λπ.) για ένα μήνα.

Στελέχη κοντά στον υπουργό Οικονομικών αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της τρόικας θα λήξουν άμεσα, με στόχο να επιταχυνθούν οι αποφάσεις για το δάνειο (παλαιό ή νέο). Κοινοτικά στελέχη επισημαίνουν ότι «πρώτα η Ελλάδα θα τα δώσει όλα και μετά θα μιλήσουμε για το δάνειο».

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook