Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή στις 20.30 στο Χαρουπόμυλο, στο Πάνορμο η έκθεση γλυπτικής του Κάρολου Καμπελόπουλου.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό, καθημερινά 19.30 -21.30 από τις 10 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου και διοργανώνεται από την Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «ΕΠΙΜΕΝΙΔΗΣ» στο Ρέθυμνο.

Ο Κάρολος Καμπελόπουλος

O Κάρολος Καμπελόπουλος, ο διάσημος Έλληνας χαράκτης, ζωγράφος και γλύπτης, ο οποίος διαπρέπει στο εξωτερικό και ως δεξιοτέχνης στιλίστας της κομμωτικής. γεννήθηκε στο Κάιρο το 1931.
Σήμερα, έχοντας επιλέξει την Ελλάδα και συγκεκριμένα τα Χανιά ως βάση του, δραστηριοποιείται στο χώρο του πολιτισμού στο «Μοναστήρι του Κάρολου», χώρο που ο ίδιος έχει αναστυλώσει υποδειγματικά.

Για τον διάσημο καλλιτέχνη,, η κριτικός Τέχνης Δρ. Ντόρα Ηλιοπούλου – Ρογκάν έγραψε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
«Χαρισματικός μάστορας σαν γλύπτης και σαν ζωγράφος ο Κάρολος – ποιητής σε ό,τι αφορά την ταυτότητα, την υφή της κάθε φόρμας, καθώς και τα θεμελιακά χαρακτηριστικά της εκάστοτε πρώτης ύλης – κατορθώνει πάντοτε να ανανεώνει «εκ των ένδον» τις δημιουργίες του, δίχως να αθετεί εκείνα τα συστατικά που από καταβολής εξασφάλισαν μια έντονη προσωπικότητα στη δουλειά του».

Βιογραφικό του καλλιτέχνη
Με κρητικές καταβολές, αυτοδίδακτος, προικισμένος με πνεύμα ανήσυχο και πολυτάλαντο, εγκαταστάθηκε το 1952 στο Παρίσι. Μετά από μία θητεία στο «ρεαλισμό» (πολλά γυμνά, προτομές της Μαρίας Κάλλας, του Κ.Π. Καβάφη, του Νίκου Καζαντζάκη, του Γιάννη Ρίτσου κ.ά.), στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στράφηκε στην αφηρημένη τέχνη και ανέπτυξε ποικιλόμορφη καλλιτεχνική δραστηριότητα, με τις αναζητήσεις και την επεξεργασία των δυνατοτήτων και των βασικών ιδιοτήτων πολλών υλικών: της πέτρας, της τερακότα, του ορείχαλκου.

Εξερεύνησε επίσης τον χώρο της μονοτυπίας, που τον επέβαλε ως ζωγράφο και χαράκτη.
Ο Κάρολος Καμπελόπουλος, του οποίου τα γλυπτά επισημάνθηκαν και διακρίθηκαν το 1969 στην Μπιενάλε της Ευρώπης, πήρε το Α’ βραβείο της Πόλης των Παρισίων το 1980. Το έργο του έγινε αντικείμενο οκτώ ατομικών εκθέσεων σε παρισινές αίθουσες τέχνης από το 1971 ως το 1992. Παρουσιάστηκε, επίσης, στην Αθήνα και τη Γενεύη (1987), καθώς και στην Κρήτη (Χανιά και Ηράκλειο, 1989).

Προσωπικότητα διεθνούς φήμης, έχει αφομοιώσει ισχυρά πολιτιστικά ερεθίσματα. Ρεαλιστικά ή αφηρημένα τα γλυπτά του, εύρωστα και συμβολικά ταυτόχρονα, αποτελούν τα πιο σαφή δείγματα μιας πολύ προσωπικής αισθητικής πορείας.

Το 2008 τιμήθηκε από το τηλεοπτικό δικτυο Γαλλίας – Γερμανίας «ARTE» ως «το πρόσωπο της Ευρώπης»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook