Την προηγούμενη εβδομάδα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) δεν καταγράφηκε ούτε μία συναλλαγή. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι η συγκεκριμένη αγορά συντηρείται στη ζωή μόνο με τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όταν η ΕΚΤ στρέφει το ενδιάφερον τις σε άλλες ταραγμένες γειτονιές της Ευρώπης, γεγονός που πρέπει να συνδέεται με την αιφνιδιαστική παραίτηση την Παρασκευή του μέλους της Γ. Σταρκ, η ελληνική αγορά περιέρχεται σε «καταστολή».

Χωρίς τζίρο, με ελάχιστες ή ακόμη με εικονικές συναλλαγές, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων «χτυπάνε» καθημερινά , όπως δημοσιεύει η enet.gr, νέα αρνητικά ρεκόρ, επιτείνοντας έτσι την εικόνα προιούσας διάλυσης της εγχώριας οικονομίας. Το «ιστόγραμμα» της αγοράς των ομολόγων έχει επιστρέψει στην προ της 21ης Ιουλίου περιοχή, όπου το σενάριο της χρεοκοπίας ήταν στην ημερήσια διάταξη. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου -παρόλο που επισήμως στο ΗΔΑΤ δεν έχουν γίνει συναλλαγές επί του τίτλου αυτού- έφθασε την Παρασκευή μία ανάσα πριν από το 18% και το περιθώριο (spread) με τα γερμανικά όμολογα αγγίζει πλέον το 16%.

Ακόμη και η απόδοση του διετούς ομολόγου, η οποία έχει ξεπεράσει τα επίπεδα της «συμβατικής τοκογλυφίας», αγγίζοντας το 55%, μαρτυρά ότι ο έλεγχος της αγοράς έχει χαθεί. Τα όποια οφέλη δημιούργησε η συμφωνία της Ε.Ε. τον Ιούλιο έχουν εξανεμιστεί υπό το βάρος των μεγάλων κενών που η ίδια άφησε ακάλυπτα. Ακόμη και ένας από τους βασικούς πυλώνες της συμφωνίας, αυτός της συμμετοχής των ιδιωτών μέσω του συστήματος ανταλλαγής ομολόγων, κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι την Παρασκευή, που έληξε η προθεσμία που είχε θέσει στους ευρωπαίους εταίρους μας ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία στην Αθήνα δεν είχαν αποσαφηνίσει τη στάση τους για το αν θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ή όχι.

Μέσα στο ρευστό αυτό κλίμα η είδηση που μετέδωσε την Παρασκευή το Blomberg περί σχεδίων της Γερμανικής Κυβέρνησης για να προστατεύσει τις τράπεζες της χώρας σε περίπτωση ελληνικής χρεωκοπίας, λειτούργησε ως θρυαλλίδα. Το ασφάλιστρο κινδύνου εκτινάχθηκε στο 32%, σημειώνοντας αύξηση 4% μέσα σε μια ημέρα, ενώ το ευρώ υποχώρησε κάτω από το 1,37.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook