Αποφασισμένος να λάβει οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί για να μην κινδυνέψει η πορεία της χώρας δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ

Δίνουμε μάχες, βρισκόμαστε εν μέσω μια οικονομικής θύελλας, αλλά δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας απειλήσει, διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε πως θα τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις.

«Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει το εξιλαστήριο θύμα των προβλημάτων της Ευρώπης. Δεν θα δώσουμε σε κανέναν τέτοιο δικαίωμα», ξεκαθάρισε.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση επέλεξε ένα δρόμο ανηφορικό αλλά είναι ο δρόμος που εξασφαλίζει την ασφάλεια του σήμερα και την προοπτική του αύριο.

«θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να κλειδώσει η συμφωνία του Ιουλίου», διαβεβαίωσε και πρόσθεσε: «θα πάρουμε όποια απόφαση χρειαστεί για να μη κινδυνεύσει η πατρίδα, να διασφαλίσουμε μια σταθερή πορεία...θα κάνω όποια αλλαγή απαιτείται για να αλλάξει η χώρα».

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά», υπογράμμισε, λίγη ώρα μετά την άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στη διάρκεια του οποίου αποφασίστηκε η λήψη νέων μέτρων, μεταξύ των οποίων η επιβολή ειδικού τέλους στα ακίνητα.

Έστειλε παράλληλα μήνυμα πως παρά τις δυσκολίες η χώρα έχει κάνει πρωτοφανή άλματα.

«Πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτά που ψηφίζουμε»

Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος, επισήμανε ότι τα μέτρα αυτά θα είναι επαρκή για το 2011 και τι 2012 εφόσον θα είμαστε συνεπείς.

«Πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτά που ψηφίζουμε διαφορετικά θα πρέπει να λαμβάνονται διαρθρωτικά μέτρα», σημείωσε.

«Κανένας φόβος απόλυσης στο στενό δημόσιο τομέα»

Σχετικά με το δημόσιο τομέα, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι ούτε μαζικές απολύσεις γίνονται ούτε θα γίνουν ούτε στο μισό πάει ο μισθός του δημόσιου υπαλλήλου. «Πάμε σε ενιαίο και δίκαιο μισθολόγιο», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.

Διευκρίνισε ακόμη ότι «δεν έχει το φόβο της απόλυσης ο στενός δημόσιος τομέας, τουλάχιστον σήμερα».

Σε ερώτηση αν θα προτείνει άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο στη συνταγματική αναθεώρηση, απάντησε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει ταμπού στο τι θα συζητήσουμε».

Σημείωσε παράλληλα ότι οφείλουμε να αποκομματικοποιήσουμε το ελληνικό Δημόσιο, ενώ επανέλαβε ότι ο η δημόσια διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής.

Φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία θα φορολογούνται και θα καταβάλλονται τα χρήματα στο ελληνικό κράτος.

«Ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αλλαγές»

Eρωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι «ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αλλαγές», βάζοντας εκ νέου φρένο στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση δίνει καθημερινά μάχες και δεν φυγομαχεί, «όπως έκαναν άλλοι».

«Η ΝΔ δεν βλέπει το πρόβλημα»

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας την ότι δεν βλέπει το πρόβλημα και ότι θέλει να ρίχνει τις ευθύνες αλλού.

«Μια παράταξη η οποία έχει μεγάλες ευθύνες για το που είμαστε σήμερα θα έπρεπε να βάλει πλάτη», ανέφερε και υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλά στελέχη της ΝΔ που συμφωνούν με τη συνεννόηση, δυστυχώς όμως, όπως είπε, η ηγεσία της δεν είναι ακόμα ώριμη για κάτι τέτοιο.

«Είμαι υπερήφανος για την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ»

O κ. Παπανδρέου δήλωσε υπερήφανος για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ η οποία, όπως είπε, στήριξε πολύ δύσκολες αποφάσεις. «Ο κάθε βουλευτής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συμβούλιο για επενδύσεις με Έλληνες της διασποράς

Tις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί, όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, συμβούλιο για επενδύσεις με Έλληνες της διασποράς «που θα συμβάλλουν από την πλευρά τους στην προσπάθεια».

«Κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου η εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων»

Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να κάνει τις έρευνες, τις συμφωνίες είτε για ΑΟΖ είτε για αγωγούς και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους που έχει.

Έστειλε παράλληλα μήνυμα στην Τουρκία πως η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να βελτιώσει τις σχέσεις με την γείτονα χώρα, ωστόσο η βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί η όποια σχέση είναι η βάση του διεθνούς δικαίου.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι καθόλου ευχάριστη η απειλή βίας και εκτίμησε ότι θα επικρατήσει νηφαλιότητα.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι «έχουμε κάνει ένα σαφή διαχωρισμό μεταξύ των οικονομικών δυσκολιών με τα όποια θέματα εθνικής σημασίας και εξωτερικής πολιτικής».

naftemporiki.gr