Τουλάχιστον 230 άνδρες του στρατού της Υεμένης έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, σε μάχες με μέλη της αλ Κάιντα στο νότιο τμήμα της χώρας της Αραβικής Χερσονήσου, δήλωσε ο Υεμενίτης υπουργός Άμυνας Μοχάμεντ Νασρ χθες.

«Οι μάρτυρες αυτοί σκοτώθηκαν στις μάχες που δόθηκαν για να τερματιστεί η πολιορκία της 25ης Ταξιαρχίας από τους αντάρτες», είπε ο Νασρ, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Saba.

Ο στρατός της Υεμένης απελευθέρωσε την ταξιαρχία, η βάση της οποίας τελούσε υπό πολιορκία από μαχητές που θεωρούνται προσκείμενοι στην αλ Κάιντα στην Ζιντζιμπάρ, πρωτεύουσα της επαρχίας Αμπιάν, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση το Σάββατο.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Νασρ επαίνεσε τις «μεγάλες θυσίες» που έκαναν και οι φυλές στην Αμπιάν για την ανακατάληψη της Ζιντζιμπάρ. Προέβη στις δηλώσεις αυτές σε επίσκεψή του σε στρατόπεδο στην πόλη.

Από τον Μάρτιο, η Ζιντζιμπάρ τελούσε υπό των έλεγχο ισλαμιστών εξτρεμιστών, που είχαν κηρύξει την παραθαλάσσια αυτή πόλη «Ισλαμικό εμιράτο».

Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι ένοπλοι εκμεταλλεύτηκαν τις ταραχές και τις διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ οι οποίες συνεχίζονται από το Φεβρουάριο.