Η διαδικασία των προεδρικών εκλογών στη Γουατεμάλα ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα τοπική ώρα χωρίς να υπάρξει κάποιο σημαντικό επεισόδιο ενώ η συμμετοχή ήταν «αποδεκτή», όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

Ο Χουάν Σολόρσανο, επικεφαλής του οργάνου που διοργάνωσε την διαδικασία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η συμμετοχή είναι αποδεκτή» στις προεδρικές εκλογές, μεγάλο φαβορί στις οποίες είναι ο απόστρατος αξιωματικός, υποψήφιος της δεξιάς, Ότο Πέρες Μολίνα. Ο Σολόρσανο δεν έκανε κάποια εκτίμηση για τη συμμετοχή. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν περίπου 7,3 εκατ. πολίτες από τους συνολικά 14 εκατ. κατοίκους της χώρας της Κεντρικής Αμερικής.

Το εκλογοδικείο έκανε λόγο για κάποια επεισόδια, που πάντως κατά το ίδιο δεν επηρέασαν την αξιοπιστία της ψηφοφορίας. Το πιο αξιοσημείωτο επεισόδιο σημειώθηκε σε ένα χωριό στην επαρχία Σολόλα, όπου εκλογικό υλικό καταστράφηκε και κάτοικοι κράτησαν ως ομήρους εκλογικούς αντιπροσώπους για μερικές ώρες, είπε ο Σολόρσανο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Από την αρχή της χρονιάς και μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας, σημειώθηκαν πάνω από 30 πολιτικές δολοφονίες, σύμφωνα με την ανεξάρτητη επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Ένας πρώην υποψήφιος δήμαρχος κατηγορείται για τις δολοφονίες δύο αντιπάλων του.

Χθες έγιναν ταυτόχρονα βουλευτικές και δημοτικές εκλογές. Τα πρώτα μερικά επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα από την εκλογική επιτροπή περίπου στις 21:00 το βράδυ τοπική ώρα.

Ο Μολίνα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, είχε προβάδισμα 20 μονάδων έναντι του πλησιέστερου αντιπάλου του, αλλά ήταν αβέβαιο εάν θα συγκέντρωνε ποσοστό μεγαλύτερο από 50% ώστε να κερδίσει από τον πρώτο γύρο. Σε περίπτωση που αποτύχει, ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί το Νοέμβριο. Αναμένεται να αντιμετωπίσει σε αυτόν τον Μανουέλ Μπαλντισόν, 41 ετών, έναν συντηρητικό επιχειρηματία που καλεί να θεσπιστεί η θανατική ποινή.

Ο 60χρονος Μολίνα – τον οποίο μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν κατηγορήσει ότι είχε διαπράξει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην διάρκεια του εμφυλίου στη χώρα – κάλεσε τους υποστηρικτές του «να τελειώνουν αυτή την εκλογική διαδικασία από τον πρώτο γύρο». Τέσσερα χρόνια μετά την ήττα του από τον απερχόμενο πρόεδρο Άλβαρο Κολόμ, ο Μολίνα ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια για την προεκλογική του εκστρατεία, που επικεντρώθηκε στο ζήτημα της εγκληματικότητας. Η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών στον κόσμο.

Ο Μολίνα υποσχέθηκε επίσης να αντιμετωπίσει τη φτώχεια. Παρά την πλούσια βλάστηση και τα εύφορα εδάφη στην Γουατεμάλα, ένα στα δύο παιδιά στη χώρα κάτω των πέντε ετών πάσχει από υποσιτισμό, κατά την UNICEF. Η μόνη αριστερή υποψήφια, η νομπελίστρια Ριγομπέρτα Μεντσού, δεν αναμένεται να υπερβεί το 2%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook