Σήμερα ο Ερντογάν αρχίζει περιοδεία στις χώρες της Αραβικής Ανοιξης. Ο πρώτος του σταθμός θα είναι η Αίγυπτος – πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη τούρκου πρωθυπουργού στη χώρα εδώ και 15 χρόνια – και στη συνέχεια η Τυνησία και η Λιβύη. Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι τυχαίο που την τελευταία βδομάδα ο τούρκος πρωθυπουργός πρόσθεσε στο ταξίδι του την Τυνησία και τη Λιβύη οι οποίες είναι χώρες που επίσης έχουν ακτές στη Μεσόγειο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε σύσκεψη στο τουρκικό ΥΠΕΞ αποφασίστηκε ο Ερντογάν να δώσει το μήνυμα ότι η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να παίξει αποτελεσματικό ρόλο στη Μεσόγειο. Ασφαλώς βασικός στόχος αυτής της περιοδείας είναι να στείλει μηνύματα στον αραβικό κόσμο και να διαμορφώσει από την αρχή τις σχέσεις του με τα νέα καθεστώτα των χωρών αυτών, αναλαμβάνοντας νέο ρόλο στην περιοχή. Αναμένεται να κάνει ιστορική ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, κατά το παράδειγμα του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, και να στηρίξει την Αραβική Ανοιξη.

 «Η λαϊκή βούληση είναι πάνω από όλα», θα πει ο τούρκος πρωθυπουργός σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και θα υπογραμμίσει τη σημασία του Ισλάμ και της δημοκρατίας. Ιδιαίτερα τώρα με την κρίση μεταξύ της χώρας του και του Ισραήλ, ο τούρκος πρωθυπουργός επιδιώκει να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες χωρίς να χάσει χρόνο. Αλλωστε η κρίση με το Ισραήλ ενισχύει τον Ερντογάν σε αυτό το ταξίδι του. Πάντως ο Νταβούτογλου δήλωσε χθες πως ο τούρκος πρωθυπουργός δεν θα επιχειρήσει τελικά να περάσει από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook