Με σημαντική πτώση ξεκίνησε για τις αγορές η εβδομάδα, καθώς κυριαρχεί στα επενδυτικά κεφάλαια το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας και οι ανησυχίες για τις συνέπειες που αυτή θα έχει στην ευρωζώνη.

Πτωτικές τάσεις καταγράφηκαν κατά την έναρξη των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 124,74 μονάδες (2,21%) στις 5.089,91 μονάδες.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 2,76%, ενώ στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX 30 σημείωσε πτώση κατά 2,44% και διαμορφώθηκε στις 5.063,85 μονάδες.

Το χρηματιστήριο του Μιλάνου κατέγραψε απώλειες κατά 3% και πλέον με τις πρώτες συναλλαγές.

Mε τις δραματικές εξελίξεις γύρω από την επιβολή ειδικού τέλους στα ακίνητα από την κυβέρνηση Παπανδρέου να ερμηνεύονται ως μία ύστατη προσπάθεια αποφυγής του πιστωτικού γεγονότος και να \”παίζουν\” πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το ευρώ υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2001 και μετά, φτάνοντας στα επίπεδα των 1,35 δολαρίων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το protothema.gr, οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού γνωρίζουν σημαντική πτώση, με τον δείκτη MSCI Paciific να χάνει πάνω από 2% το πρωί της Δευτέρας και με τις απώλειες να αγγίζουν το 2,5% στο Τόκιο και το 3,5% στο Χονγ Κονγκ και στο Σίδνεϊ.

Οι ανησυχίες μεγιστοποιούνται από το ότι, παρά τις διαψεύσεις, στις αγορές έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η κυβέρνηση Μέρκελ έχει μπει στην λογική της προετοιμασίας για μια ελληνική χρεοκοπία, καθώς δέιχνει να \”παρατάει\” το ελληνικό σχέδιο διάσωσης.

\”Φαίνεται ότι η Γερμανία προετοιμάζει την οικονομία της για μία χρεοκοπία της Ελλάδας\”, λέει στο Bloomberg o Jacques Cailloux, επικεφαλής οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland, τράπεζας που χρεοκόπησε στη διάρκεια της κρίσης και, τελικώς, κρατικοποιήθηκε. \”H κόπωση δείχνει να επέρχεται. Η Γερμανία ίσως αποδειχθεί η αρχή του ντόμινο και για την προετοιμασία που θα μπορούσαν να κάνουν άλλες χώρες\”.

Την ίδια ώρα, μεταδίδονται πληροφορίες κατά τις οποίες ίσως εντός της εβδομάδας μεγάλες τράπεζες όπως οι BNP Paribas, Societe Generale kai Credit Agricole υποβαθμιστούν από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, ακριβώς λόγω της έκθεσής τους σε ελληνικά ομόλογα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook