Μια σημαντική δίκη που αφορά άμεσα τα θύματα της σφαγής των 218 κατοίκων του μαρτυρικού Διστόμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 10 Ιουνίου 1944, ξεκινά σήμερα Δευτέρα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η συγκεκριμένη δίκη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον , μιας και αποτελεί πρόκριμα για τα υπόλοιπα ολοκαυτώματα κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, όπως στην Κάντανο, στην Βιάννο και στα Ανώγεια, μιας και σε τυχόν καταδίκη της Γερμανίας, δημιουργείται δεδικασμένο προηγούμενο και ανοίγει τον δρόμο για αποζημιώσεις σε όλη την Επικράτεια.

Όσον αφορά την υπόθεση, πρόκειται για την ετεροδικία κατόπιν προσφυγής της Γερμανίας εναντίον της Ιταλίας, εξαιτίας της εκτέλεσης απόφασης υπέρ του Διστόμου, δίκη στην οποία θα παρέμβει και το Ελληνικό Δημόσιο, με απόφαση που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, όταν πριν από μερικούς μήνες ανακινήθηκε το ζήτημα με την κατάθεση της γερμανικής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο.

Την Τετάρτη θα κάνει την νομική παρέμβασή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της ετεροδικίας ο δικηγόρος του Ελληνικού Δημοσίου, καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, Στέλιος Περράκης, την οποία θα παρακολουθήσουν και οι δήμαρχοι Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας Γιάννης Πατσαντάρας και Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς.

Και συμπόσιο στο Πανεπιστήμιο Χάγης

Με αφορμή την έναρξη της δίκης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα (ECCHR) και η Ένωση Δημοκρατικών Δικηγόρων Γερμανίας (RAV), διοργανώνουν τη Δευτέρα στις 18:30 συμπόσιο στο Πανεπιστήμιο της Χάγης με θέμα: «Αποζημιώσεις λόγω μαζικών παραβιάσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύγχρονες εξελίξεις και προκλήσεις σχετικά με την Ετεροδικία του Κράτους».

Στο Συμπόσιο -που έχει προκαλέσει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον- θα παραστούν οι Βασίλειος Καρκούλιας και Μιλτιάδης Σφουντούρης, πρόεδρος και γραμματέας, αντίστοιχα, της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής. Ο διστομίτης Δικηγόρος Αθηνών Μιλτιάδης Σφουντούρης εκπροσωπεί, συμβολικά, και τον Πολισμικό Σύλλογο Διστόμου.

Επίσης οι Β.Καρκούλιας και Μ.Σφουντούρης θα συμμετάσχουν και στις εκδηλώσεις συμπαράστασης στην υπόθεση του Διστόμου τις οποίες διοργανώνει η Ομάδα ΑΚ DISTOMO/ AK Angreifbare Traditionspflege (Γερμανοί δικηγόροι).

Οι εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνουν:

- Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 8.00 πμ: Πληροφόρηση και συζήτηση, η οποία θα διεξαχθεί στο χώρο του Autonomous Centre, Willem van Outhoornstraat 17.

- Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 9.00 πμ: Διαμαρτυρία μπροστά από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και συνέντευξη τύπου. Από 10.00πμ-13.00 παρακολούθηση της συνεδρίασης του Δικαστηρίου.

- Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 10πμ -13.00 παρακολούθηση της συνεδρίασης του Δικαστηρίου]

- Την Τετάρτη, υπενθυμίζεται, θα κάνει την νομική παρέμβασή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ο δικηγόρος του Ελληνικού Δημοσίου, Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου Στυλιανός Περράκης.