Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 9,5% του ΑΕΠ φέτος, πριν υποχωρήσει στο 9,3% το 2012, σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσίευσε η Κομισιόν την Δευτέρα.

Σε αυτή την πρόβλεψη δεν έχουν βεβαίως συνυπολογισθεί τα έσοδα που θα προκύψουν από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Κυριακή. Για παράδειγμα, από την επιβολή του νέου ειδικού τέλους στα ακίνητα (0,50 – 10 ευρώ/τ.μ.) υπολογίζεται ότι θα αντληθούν έσοδα ύψους 4-5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2012.

Βάσει του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 7,6% φέτος από 10,5% το 2010.

Ο στόχος αυτός αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια για να λάβει την επόμενη δόση του δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ περίπου.

Η Κομισιόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, εκτίμησε επίσης ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα αγγίξει το 157,7% του ΑΕΠ φέτος και θα αυξηθεί στο 166,1% το 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου αυξήθηκε κατά 22% σε 18,1 δισ. ευρώ, χαμηλότερα έναντι του αναθερημένου ενδεικτικού στόχου των 18,97 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο στον κρατικό προϋπολογισμό και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, που περιλαμβάνει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα ασφαλιστικά ταμεία, και το οποίο αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook