Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους επόμενο \”κολασμένο\” δίμηνο, ανέλυσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

\”Είναι αναγκαίο τώρα να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων – και στη ΔΕΘ έθεσα, με την ομιλία μου, το πλαίσιο. Αλλά προϋπόθεση για να πετύχουμε είναι η απόλυτη αφοσίωση στους στόχους μας\” είπε χαρακτηριστικό.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση έκανε εξαιρετική δουλειά για την πατρίδα στα 2 χρόνια της διακυβέρνησής της και πρόσθεσε ότι μας κατηγορούν όσοι, τα περασμένα χρόνια, δεν αγανάκτησαν με τα ρουσφέτια, τις πελατειακές σχέσεις και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

\”Θα υπερασπιστούμε τις αποφάσεις εντός και εκτός Ελλάδος\”

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, η Ελλάδα θα αποκτήσει άλλη δυναμική, καθώς θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών της αναγκών, θα μειώσει τους τόκους, το επιτόκιο δανεισμού θα διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω από το 5%, θα μειώσει το δημόσιο χρέος της και θα σταθεροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα.

\”Για τις αποφάσεις αυτές δώσαμε μάχες και ο ελληνικός λαός έκανε θυσίες – είναι εγκληματικό στο τελευταίο σπριντ να μην τις κλειδώσουμε\”, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι «θα υπερασπιστούμε τις αποφάσεις εντός και εκτός Ελλάδας».

Ο Γ. Α. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι αποφάσεις του Ιουλίου πρέπει να στηριχθούν από το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης και επισήμανε ότι η Ευρώπη ταλανίζεται από συστημική κρίση, ενώ ταυτόχρονα δυναμώνουν οι αντιευρωπαϊκές φωνές.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν βγάλει χρήματα έξω και επιθυμούν χρεοκοπία ή έξοδο από το ευρώ.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο news247.gr, θα περάσει τον πήχυ, όσο ψηλά κι αν ανεβαίνει, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος – αναφερόμενος στα λάθη και τις αστοχίες της κυβέρνησης – είπε ότι \”έγιναν, αλλά μακάρι όλες οι κυβερνήσεις να έκαναν τόσα λίγα λάθη όσα εμείς\”.

Φυγή προς τα εμπρός προτείνει ο Βενιζέλος

Την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, τις σύνθετες διεργασίες που συντελούνται στα κράτη της Ευρωζώνης και γενικότερα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το προσεχές δίμηνο, ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση της 21ης Ιουλίου, ανέλυσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

\”Θα κάνουμε σκόντο, ή φεύγουμε μπροστά;\”, διερωτήθηκε επίσης ο κ. Βενιζέλος και επισήμανε ως θετική τη συμφωνία της ΝΔ στην επίσπευση της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2012.

Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί μία επικίνδυνη διεθνή κατάσταση, στην οποία η ίδια είναι ένας μικρός συντελεστής και απέδωσε σε οικονομικά κέντρα και στις περιβόητες αγορές την προσπάθεια \”να καταστήσουν την Ελλάδα μοχλό για την αμφισβήτηση της Ευρωζώνης\”.

\”Μετά την απόφαση της 21ης Ιουλίου καποια συμφέροντα επιχειρούν να την καταστήσουν αδύναμη για να παίρνει αποφάσεις\”, υπογράμμισε.

Ο αντιπρόεδρος συμπλήρωσε λέγοντας πως \”δεν είναι εύκολες για κανένα αυτές οι αποφάσεις. Αν δεν τις παίρναμε, η Ελλάδα θα ήταν ο εύκολος στόχος\” και έθεσε το δίλημμα που πρέπει να απαντηθεί: \”Είτε θα θωρακίσουμε τώρα τη χώρα, είτε θα παρατείνουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή, με όποιες συνέπειες υπάρξουν\”.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά: \”Εάν κερδηθεί τώρα το στοίχημα, θα μας καταλογίζουν ότι περικόψαμε συντάξεις. Αν δεν κερδηθεί, τότε η χώρα θα γυρίσει δεκαετίες πίσω, με ιστορικό και εθνικό κόστος\”.

Ο Ευ.Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στις 22 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΔΝΤ και τόνισε ότι σε περίπτωση που επικυρωθεί μέχρι 31 Οκτωβρίου, η συμφωνία του Ιουλίου, \”θα πέσει χρήμα 7 δισ. στην αγορα και θα γίνει εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook